Građevinski sektor tone u krizu

Izvor: B92, Beta, 01.Avg.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinski sektor tone u krizu

Beograd -- Pad građevinske proizvodnje u Srbiji, u odnosu na prošlu godinu dostigao je 60 procenata, a još veće posledice ekonomske krize očekuju se krajem godine.

Kako građevinci najavljuju, samo u sektoru proizvodnje građevinskog materijala, očekuje se da će u narednih nekoliko meseci bez posla ostati oko 10.000 radnika.

Mnoga gradilišta u Srbiji su pusta i bez radnika. Nestalo je novca i sve je stalo, a čekaju se bolja vremena. U nove investicije se sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manje ulazi, a prema tvrdnjama stručnjaka iz građevinskog sektora uglavnom se završavaju stari projekti.

Izradnja nekih stambenih objekata stala je i zbog loše procene ekonomskih kretanja, ali i zbog lošeg modela finansiranja.

"Postojala je gradnja u kojoj su se investitori oslanjali na prodaju nepokretnosti, u toku same gradnje. Kako su prodaje smanjene u odnosu na prošlu godinu, tako su gradilišta stala", kaže Miroslav Cvetković iz agencije za nekretnine "Cvetković-Roškov".

Kako je stala izgradnja, tako je stala i proizvodnja građevinskog materijala.

Prema podacima Privredne komore Srbije, proizvodnja u ovom sektoru, u odnosu na isti period prošle godine, pala je za 60 posto. Ista situacija je i na gradilištima.

Najveći pad zabeležen je kod prodaje cigle i gotovo je dostigao iznos od 70 posto. Prepolovljena je i prodaja keramičkog materijala, u odnosu na 2008. godinu, dok je tražnja za cementom manja za oko 30 odsto.

Predstavnici građevinskog sektora već mesecima upozoravaju da je situacija alarmantna, toliko da, kako su nedavno saopštili, očekuju da će do kraja septembra bez posla ostati 10.000 građevinaca.

"Nažalost, to je realna okolnost, s obzirom da proizvođači građevinskog materijala pre svega u ovom trenutku osećaju pad tražnje i stvarajući zalihe oni više sebe guše, nemaju gde ni da odlože proizvedeni materijal. Takođe nemaju ni dovoljno slobodnog kapitala da finansiraju neku buduću tražnju ili proizvodnju”, kaže Goran Dugandžija, predsednik Grupacije visokogradnje.

Kao veliki problem, u Privrednoj komori Srbije navode veliki dug države građevinskom sektoru.

Samo za prethodne četiri godine putarima je država ostala dužna oko 30 milijardi dinara.

Celokupan dug trebalo je da bude isplaćen do kraja meseca. Deo je isplaćen, ali zbog odlaganja glasanja u Skupštini Srbije, putari će na isplatu ostatka od 60 miliona duga morati da sačekaju septembar, za kada je zakazano glasanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.