Građani Srbije na slatkim mukama

Izvor: B92, 09.Sep.2013, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije na slatkim mukama

Beograd -- Povoljne carine donele sve oštriju konkurenciju konditorskih proizvoda. Za pola godine uvezeno 12.000 tona slatkiša, vrednosti 50 miliona dolara, pišu Novosti.

Nakon dvogodišnjeg pada proizvodnje, konditorska industrija Srbije za prvih šest meseci proizvela je 60.912 tona konditora, za četiri odsto više nego za isti period prošle godine, pišu Večernje novosti.

I pored tog iskoraka, najprofitabilnija grana prerađivačke industrije ima i dalje lošije rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nego pre dve godine, jer je lane došlo do osetnog reza u proizvodnji čokolada, bombona, napolitanki...

U prvom polugodištu ove godine više smo proizveli vafla za 6,9 odsto, slanog peciva, krekera, slanih štapića za 10,1 odsto i čokolade za 6,2 odsto.

"Manje su se proizvodili slatkiši sa prelivima, deserti, zatim razna čajna peciva. Sve ostale grupe proizvoda u okviru konditorske industrije su zadržale proizvodnju na nivou istog perioda, tačnije šest meseci u 2012. godini", kaže za Novosti Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije.

Ova privredna grana godinama je beležila spoljnotrgovinski suficit, ali je posle liberalizacije našeg tržišta došlo do značajnog rasta uvoza.

Od 1. januara ove godine uvoz konditorskih proizvoda iz EU je potpuno slobodan, odnosno carina na uvoz tih proizvoda ne postoji.

Izuzetak čini samo uvoz po jednoj tarifnoj oznaci iz grupe bombonskih proizvoda, gde je carina 10 odsto.

Prema podacima Uprave carina Srbije, spoljnotrgovinska razmena konditorskih proizvoda u prvih šest meseci 2013. iznosi 31.700 tona i vredi oko 114 miliona dolara.

Od toga je iz Srbije izvezeno 19.900 tona ovih proizvoda u vrednosti od oko 64 miliona dolara. U istom periodu, u Srbiju je uvezeno 11.800 tona konditorskih proizvoda u vrednosti od 49,5 miliona dolara.

"Očekivanja konditorske industrije su da će uvoz nastaviti da raste, čemu u značajnoj meri doprinosi liberalizacija uvoza konditorskih proizvoda u skladu sa Prelaznim trgovinskim sporazumom SSP sa EU, kao i drugim sporazumima o slobodnoj trgovini, koje Srbija primenjuje", dodaje Budimović.

Prošle godine je konditorska industrija ostvarila proizvodnju od 122,1 hiljadu tona raznih slatkiša, što je za 7,6 odsto, ili oko 10 hiljada tona manje od proizvodnje ostvarene u 2011. godini.

Trend pada proizvodnje konditorskih proizvoda iz 2011. godine nastavljen je i u 2012. godini, ali je manje izražen u trećem kvartalu nego što je to bilo u prvih devet meseci prošle godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Građani Srbije na slatkim mukama

Izvor: B92, 10.Sep.2013, 10:10

Beograd -- Povoljne carine donele sve oštriju konkurenciju konditorskih proizvoda. Za pola godine uvezeno 12.000 tona slatkiša, vrednosti 50 miliona dolara, pišu Novosti...Nakon dvogodišnjeg pada proizvodnje, konditorska industrija Srbije za prvih šest meseci proizvela je 60.912 tona konditora,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.