Gasa će biti štagod da košta

Izvor: B92, 07.Jul.2022, 20:13

Gasa će biti "štagod da košta"

Nemačka će uraditi sve moguće, bez obzira na trošak, da obezbedi snabdevanje gasom i ako Rusija potpuno zavrne slavinu, rekao je ministar privrede Robert Habek.

"Ovo je jedan od onih, 'whatever it takes' (štagod da košta) momenata", rekao je Habek u jednom emisiji televizije ZDF, odgovarajući na pitanje preti li Nemačkoj kolaps bez ruskog gasa.

On je ponovio sada čuveni govor nekadašnjeg šefa evropske centralne banke Marija Dragija, koji je u vrtlogu krize >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra, 2012. u Londonu rekao da će države Evrozone zajedničku valutu spasti "štagod da košta", prenosi agencija dpa.

Upitan šta će biti ako Rusija potpuno zaustavi gas, Habek je rekao da Nemačka "nije pasivna, ne stoji poput kipa i raširenih očiju samo posmatra šta se dešava".

Na koncu, rekao je, vlada je uspela da obezbedi stabilno snabdevanje tržišta uprkos za 60 odsto umanjenoj isporuci iz Rusije.

Nemci se, međutim, moraju pripremiti za skupu zimu. Poskupljenja na jesen i zimu dostizaće po domaćinstvu i "četvorocifre brojke, a mogu dobaciti i do vrednosti mesečne plate", upozorio je Habek.

Stoga je štednja sada izuzetno važna.

Nemačka će povećati proizvodnju struje iz uglja, a izbegavati gas. Odgovarajuće zakonske izmene Bundestag treba da usvoji u četvrtak uveče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gasa će biti "štagod da košta," kaže nemački ministar privrede

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Jul.2022, 12:32

Nemačka vlada će uraditi sve moguće, bez obzira na trošak, da obezbedi snabdevanje gasom i ako Rusija potpuno zavrne slavinu, rekao je ministar privrede Robert Habek (Habeck).

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.