Izvor: Glas javnosti, 20.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gas jeftiniji 2009.

BEOGRAD - Postepeno sniženje cene gasa u Srbiji, sa sadašnjih oko 500 dolara za 1.000 kubnih metara, može se očekivati u prvom tromesečju naredne godine, ukoliko cene naftnih derivata ostanu na sadašnjem nivou, navedeno je u Izveštaju o inflaciji Narodne banke Srbije. Trenutni rast cene prirodnog gasa u Srbiji, dok cena nafte vrtoglavo pada na svetskom tržištu, posledica je načina izračunavanja, za koji se koristi kretanje cene naftnih derivata u periodu od devet meseci do obračuna i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prodajni kurs dolara, a to je razdoblje kada su cene „crnog zlata“ zabeležile istorijski visok rast, ocenila je NBS.

To je razlog zbog čega cena prirodnog gasa raste, dok su cene sirove nafte u padu. Uvozna cena prirodnog gasa za četvrto tromesečje ove godine procenjena je na 500 dolara za 1.000 kubnih metara, što predstavlja povećanje 101,82 odsto u odnosu na maj 2007. godine, kada je izvršena poslednja korekcija cene gasa za domaćinstvo i gas bio upola jeftiniji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.