Funkcionerima od 100 do 200.000 RSD

Izvor: B92, 20.Maj.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Funkcionerima od 100 do 200.000 RSD

Beograd -- Plate funkcionera u Srbiji drastično se razlikuju. Predsednik vlade prima 132.000 dinara, poslanici oko 105.000, a članovi nezavisnih tela do 202.000 dinara.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, sa platom od 202.000 dinara, koliko mu je dodelio Administrativni odbor Skupštine, biće jedan od rukovodilaca nezavisnih, ali i državnih institucija, s najvećom platom u državi. Primaće skoro duplo više od predsednika države ili premijera.

Mada se već duže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vreme priča da će plate visokih državnih zvaničnika biti rangirane u skladu sa funkcijom, činjenica je da predsednik vlade, sa svojih 132.000 dinara, ima daleko manja primanja od bilo kog predsednika regulatornog tela. Isto je i sa zaradom predsednika države, koji mesečno prima 142.944 dinara.

Nenad Konstantinović, predsednik Administrativnog odbora, kaže da bi apsurdi s platama mogli da se reše donošenjem zakona koji bi obuhvatio sve funkcionere - od šefa države, pa naniže: "Dobro je da sudije i revizor imaju velike plate, jer je to garancija da neće biti podložni korupciji, ali bi veće plate trebalo da imaju i svi ostali. Ali, u budžetu nema novca", objašnjava Konstatinović.

Ministri iz budžeta ne dobijaju više od 108.000, a njihovi državni sekretari ne prelaze 94.000. Plate poslanika, plus paušal su oko 105.000 dinara. Mada su ove brojke daleko veće od prosečnih primanja u Srbiji, zanimljivo je da su one neuporedivo manje od plata koje primaju predsednici najviših sudskih instanci ili tužioci, a koje ponekad premašuju 300.000.

U Vladi podsećaju na to da su oni još s početkom ekonomske krize ograničili primanja ministara, državnih sekretara i pomoćnika.

"Vlada sprovodi odluke Skupštine i dužna je da ispoštuje svaku. Smatramo, ipak, da bi parlament, kada određuje plate predstavnicima nezavisnih i drugih tela, mogao da sledi naš primer", kažu u Kancelariji za medije.

U Administrativnom odboru Skupštine, međutim, tvrde da su sve ove plate striktno određene pojedinačnim zakonima i da nemaju mogućnosti ni da ih povećavaju, niti smanjuju.

Tako, po zakonu, poverenik za informacije od javnog značaja ima platu u visini sudije Vrhovnog kasacionog suda, a ombudsman kao sudija Ustavnog.

Pošto Administrativni odbor nije menjao plate poslanicima i predsedniku države od februara 2005, sada pomoćnik sekretara u Skupštini ima veću platu od poslanika, dok šef kabineta po zaradi ”šije” predsednicu parlamenta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koliko zarađuju funkcioneri u Srbiji?

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Maj.2011

BEOGRAD - Plate funkcionera u Srbiji drastično se razlikuju. Predsednik vlade prima 132.000 dinara, poslanici oko 105.000, a članovi nezavisnih tela do 202.000 dinara.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.