Evropske akcije u padu, evro jača

Izvor: B92, 02.Okt.2013, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropske akcije u padu, evro jača

Evropske akcije su pale, ali je evro ojačao u odnosu na dolar, nakon što je Italija izbegla političku krizu, a ECB najavila podsticaje u cilju oporavka evrozone

U drugom danu budžetske blokade u SAD, trgovci su se okrenuli evrozoni, nakon što je predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi upozorio da bi politička kriza u Vašingtonu mogla da predstavlja opasnost po svetsku ekonomiju, prenosi Frans pres.

Londonski indeks FTSE 100 pao je za 0,35 odsto na 6.437,50 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poena, frankfurtski DAKS 30 za 0,69 odsto na 8.629,42 poena, a pariški CAC 40 za 0,92 odsto na 4.158,16 poena.

Trgovci su i dalje na oprezu, i pored novih uveravanja iz ECB da će biti preduzete sve raspoložive mere da bi se ograničio rast kamatnih stopa na tržištima novca. ECB je danas očekivano zadržala ključne kamatne stope na istorijskom minimumu od 0,5 odsto.

Italijanski indeks FTSE Mib porastao je za 0,67 odsto nakon što je ublažena zabrinutost oko političke situacije u Italiji, trećoj po veličini ekonomiji evrozone.

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni je danas objavio da će njegova partija desnog centra Narod slobode podržati vladu premijera Enrika Lete. To, kako je ocenila agencija AP, predstavlja veliki preokret jer ukazuje da Berluskonijevi napori da obori vladu nisu urodili plodom.

Evro je na valutnoj berzi ojačao na osmomesečni maksimum, premašivši vrednost od 1,36 dolara, da bi se kasnije nešto spustio, na 1,3592 dolara u odnosu na 1,3527 dolara, koliko je vredeo sinoć u Njujorku.

Američke deonice su bile u padu tokom drugog dana delimične blokade vlade i usporavanja zapošljavanja u septembru. Industrijski indeks Dau Džons pao je za 0,57 odsto na 15.104,75 poena, širi indeks S&P 500 za 0,46 odsto na 1.687,21 poena, a tehnološki Nasdak za 0,29 odsto na 3.806,75 poena.

"Realnost je da blokada vlade, delimična ili ne, nije dobra za ekonomiju koja se već muči s oporavkom. Stvari dodatno komplikuje potreba da se podigne limit zaduživanja", rekao je Patrik Oher iz Briefing.com.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evropske akcije u padu, evro jača

Izvor: Blic, 02.Okt.2013

Evropske akcije su pale, ali je evro ojačao u odnosu na dolar, nakon što je Italija izbegla političku krizu, a Evropska centralna banka (ECB) najavila nove podsticaje u cilju ekonomskog oporavka evrozone...U drugom danu budžetske blokade u SAD, trgovci su se okrenuli evrozoni, nakon što je predsednik...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.