Evropa upozorena: To bi bilo samoubistvo

Izvor: B92, 02.Jul.2023, 08:25

Evropa upozorena: "To bi bilo samoubistvo"

Raskid odnosa sa Kinom "bio bi samoubistvo za evropsku ekonomiju", izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je takođe rekao da bi direktne strane investicije u Mađarsku mogle da se udvostruče ove godine na ukupno 13 milijardi evra.

U intervjuu datom za CNBC na marginama Svetskog ekonomskog foruma u ​​Tjenđinu u Kini, Sijarto je podsetio da je godišnji obim trgovine između Kine i Evropske unije od 865 milijardi evra.

"Kako biste mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da prekinete odnose sa Kinom, a da ne ubijete evropsku ekonomiju", upozorio je Sijarto u video snimku objavljenom na Fejsbuku, prenosi agencija MTI.

Prema njegovim rečima, mađarska vlada Kinu smatra partnerom, a ne "pretnjom" ili "rizikom", i saradnja sa tom zemljom bi Mađarskoj donela mnogo koristi.

Što se tiče evropske automobilske industrije, Sijarto je ukazao na "revoluciju" i rekao da dok evropske proizvodne kompanije "mogu da proizvode veoma dobre električne automobile, ne mogu da proizvode baterije". On je istakao da je saradnja između zapadnoevropskih i kineskih kompanija ključna da bi nova evropska industrija postala operativna.

Sijarto je rekao da je Mađarska atraktivna destinacija za velike kineske investitore zbog prisustva nemačkih proizvođača automobila u zemlji.

"Dok nemački ministar spoljnih poslova govori o razdvajanju, generalni direktori nemačkih proizvođača automobila me obično zovu da ubedim njihove kineske dobavljače da dođu u Mađarsku", rekao je on i dodao da bi prekid veza sa Kinom ubio evropsku ekonomiju i da bi bio poguban i za nemačku privredu, rekao je on.

Osim sa kompanijama CATL i EWE Energy mađarska vlada je imala ugovore sa "još dva najveća kineska proizvođača baterija", naveo je Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.