Izvor: Glas javnosti, 16.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomija - ukratko...

Srbija što pre da završi Koridor 10

VAŠINGTON - Predstavnica Srbije u Svetskoj banci Biljana Hroneos-Krasavac izjavila je za radio Glas Amerike da je uloga te međunarodne finansijske organizacije u izgradnji infrastrukturnih objekata u našoj zemlji veoma značajna, a posebno u završetku gradnje putnog pravca Koridor 10. Hroneos - Krasavac je ukazala da je Srbiji sada neophodna suma od 1,7 milijardi evra za gradnju Koridora 10 i da je od navedene sume naša država obezbedila 250 >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << miliona evra.

- Očekujemo da će nam SB izaći u susret sa prilično značajnim iznosom za ove potrebe - rekla je Hroneos - Krasavac, uz primedbu da Srbija mora brzo završiti Koridor 10 jer i susedne zemlje ubrzano realizuju vlastite infrastrukturne projekte, uključujući i izgradnju putne i železničke mreže, prenosi Tanjug.

- Moramo da vodimo računa o konkurenciji. Bugarska i Rumunija pripremaju Koridor 4, tako da Srbija u što kraćem roku mora da završi sve deonice Koridora 10 - upozorila je Biljana Hroneos - Krasavac.

Počinje izgradnja prve fabrike robota u Platičevu

NOVI SAD - Novosadska kompanija za automatizaciju i robotizaciju proizvodnje „ICM Elektroniks“ danas će u Platičevu kod Rume postaviti kamen-temeljac prve srpske fabrike za proizvodnju i montiranje robotskih linija, prenosi Beta.

„ICM Elektroniks“ se od osnivanja bavi automatizacijom, a od 2006. godine i robotizacijom proizvodnih procesa. „Nova fabrika će se prostirati na preko 1.000 kvadratnih metara, a činiće je upravna zgrada i proizvodni pogon u kome će se proizvoditi robotske ćelije i robotski sistemi“, saopštila je kompanija.

Polaganju kamena-temeljca prisustvovaće ambasador Japana u Srbiji Tadaši Nagai, generalni konzul Teruhiko Šinada i direktor japanske kompanije „Fanuk“ za evropsko tržište Lionel Merku.

„ICM Elektroniks“ je ovlašćeni sistem integrator kompanije „Fanuk“ i švedskog „Motomana“, koji se svrstavaju među najveće svetske proizvođače industrijskih robota.

 U poslednjih godinu dana ICM je u Srbiji realizovao projekte robotizacije u preduzećima „Jafa“, „Bambi - Banat“, „Svislajon“, „Imlek“, „Metalac“, „Centroproizvod“, „Grand prom“ i „Izolir“.

Novi vagoni posle 25 godina

BEOGRAD - Javno preduzeće „Železnice Srbije“ najavilo je juče da će do kraja avgusta preuzeti još 80 teretnih vagona od rumunske firme IRS u okviru nabavke vredne 57 miliona evra. „Železnice Srbije“ preuzele su u protekla tri meseca ukupno 158 teretnih vagona, a do kraja godine iz Rumunije bi trebalo da stigne svih 770 ugovorenih vagona. Nabavka novih teretnih vagona finansirana je iz kredita Evropske investicione banke. To je prva kupovina novih vagona za „Železnice“ u poslednjih 25 godina. Od rumunske kompanije su naručeni otvoreni teretni vagoni za prevoz robe kojoj nije potrebna zaštita od atmosferskih uticaja. „Železnicama Srbije“ dnevno nedostaje od 500 do 600 otvorenih teretnih vagona kako bi u potpunosti zadovoljila zahteve za prevoz robe, prenosi Beta.

„Pro galvano“ preuzeo „Bane“

BEOGRAD - Beogradsko preduzeće „Pro galvano mikrometal“ objavilo je juče da je preuzelo većinski paket akcija metaloprerađivačke kompanije „Bane“ iz Sombora za ukupno 100 miliona dinara ili oko 1,3 miliona evra. „Pro galvano mikrometal“ je na osnovu ponude za preuzimanje, objavljene 22. jula, preuzeo 59,97 odsto odnosno 59.012 akcija somborske firme koja se bavi proizvodnjom brava i katanaca, po ceni od 1.694 dinara. „Pro galvano mikrometal“ i vlasnik te kompanija Petar Đorđević sada poseduju ukupno 60,3 odsto akcija preduzeća „Bane“. Preostalih 29,7 odsto deonica imaju mali akcionari, prenosi Beta.

„Morava“ na aukciji

BEOGRAD - Akcijski fond najavio je da će 26. avgusta ponuditi na prodaju 58,41 odsto akcija građevinskog preduzeća „Morava“ iz Krušce po početnoj ceni od 2,8 miliona dinara. Na aukciji po metodu minimalne cene biće ponuđen paket od 56.260 akcija od kojih su 46.638 deonice Akcijskog fonda, a 9.622 pripada PIO fondu. Cena akcije po komadu biće 50 dinara. Rok za prijavljivanje učesnika na aukciji je 21. avgust, a dosad nije bilo trgovanja akcijama ovog preduzeća koje su na berzi od 23. aprila ove godine. „Morava“ je u prošloj godini imala gubitak od 46.182.000 dinara i 71.991.000 dinara prihoda, prenosi Beta.

„Zidar“ hoće „Novi autoput“

BEOGRAD - Preduzeće „Zidar“ iz Negotina  je objavilo ponudu za preuzimanje građevinskog preduzeća „Novi autoput“ iz Beograda za 37,9 miliona dinara. „Zidar“ planira da preuzme svih 220.468 akcija „Novog autoputa“ po ceni od 172 dinara po akciji, a ponuda je otvorena do 25. avgusta. „Novi autoput“ ima fabriku u Kumodražu i zapošljava između 35 i 40 radnika. „Novi autoput“ je prošle godine poslovao sa gubitkom od 18,7 miliona dinara, a 2006. godine s manjkom od 7,2 miliona dinara. Najveći akcionar „Novog puta“ je Akcijski fond sa 17,1 odsto akcija, društveni kapital čini 7,4 odsto, preduzeće „Maks trans“ ima 6,2 odsto, a ostali akcionari imaju po manje od dva procenta, prenosi Beta.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.