EU: Stres-test će biti puno stroži

Izvor: B92, 19.Mar.2011, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Stres-test će biti puno stroži

Brisel -- Regulatorni organ Evropske unije za bankarstvo, EBA, saopštio je danas da će stres-test banaka ove godine biti stroži zbog očekivanja nižeg privrednog rasta.

U saopštenju EBA se navodi da će EU ove godine zabeležiti negativan ekonomski rast od 0,14 odsto, dok će 2012. rast biti na nuli, što je četiri odsto manje u odnosu na dosadašnje prognoze.

Jedan od ključnih elemenata koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedostaje sadašnjem stres-testu je prag koju će banke morati da pređu da bi prošle taj test, odnosno minimalni prag adekvatnosti kapitala koji moraju da održavaju uprkos tržišnim šokovima.

Stres test banaka u EU iz prošle godine se uglavnom smatra primerom "zamazivanja očiju", budući da je na testu palo tek sedam od 91 ispitane banke, a dve irske banke koje su ga prošle su kasnije zatražile finansijsku pomoć da bi opstale.

Trenutno taj prag varira od zemlje do zemlje, a agencija EBA je navela da još radi na određivanju jedinstvenog procenta koji će se koristiti u novom stres-testu.

EBA je bila izložena kritikama zbog toga što nije postavila strože uslove za prolazak banaka na testu, pri čemu neki stručnjaci upozoravaju kako se ne može isključiti mogućnost parcijalnog bankrota prezaduženih zemalja poput Grčke.

Analitičari su takođe zabrinuti za stanje banaka u bogatijim državama kao što su Nemačka i Francuska, koje su u značajnoj meri izložene problemima zaduženih evropskih privreda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.