Drakulić opet juri JRB

Izvor: Politika, 13.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drakulić opet juri JRB

Ponudu za kupovinu tog preduzeća dostavila je i francuska kompanija CFNR

Predsednik Samostalnog sindikata u Jugoslovenskom rečnom brodarstvu (JRB) Ilija Ivošević potvrdio je juče da su ponude za kupovinu tog preduzeća dostavili austrijska kompanija DDSG, vlasništvo Zorana Drakulića, i konzorcijum koji čine francuska kompanija CFNR, Dunavski lojd iz Siska i brodogradilište „Bomeks” iz Zrenjanina. „U tom konzorcijumu jasno je podeljeno ko koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kupuje udela, francuska kompanija je lider konzorcijuma i imaće najveći udeo”, rekao je Ivošević koji je član tenderske komisije za JRB.

On je dodao da je to i zbog toga što francuska kompanija ispunjava neophodne uslove za posedovanje kapaciteta od 50.000 tona i promet veći od 20 miliona evra. „Nemamo nikakvih poslovnih problema, beležimo dobit i trebalo bi da dobijemo dobrog kupca. Ne mislim da bi država trebalo da nas proda u bescenje samo zato što je na delu globalna finansijska kriza”, naglasio je Ivošević.

On je mišljenja da će s obzirom na globalna kretanja ponuda ipak biti ispod očekivanja, ali da bez obzira na tu činjenicu JRB ne bi trebalo da se proda „baš ispod cene, tim pre što nikom nije na teretu”. „Naša knjigovodstvena cena je negde oko 30 miliona evra i mi ne bi trebalo da budemo prodati ispod te cene”, dodao je Ivošević.

On je naveo i da bi sledeća sednica tenderske komisije trebalo da se održi naredne sedmice, kao i da bi do tada privatizacioni savetnik trebalo da utvrdi da li su ponuđači ispunili kvalifikacione uslove.

Ovo je drugi tender za JRB, jer je prethodni propao nakon što su prva dva učesnika konzorcijum „Tamoza-Daksin” i „Palmali šiping” odustali od kupovine.

Na tom tenderu je učestvovao i Drakulić, preko svoje kompanije „Ist point”, ali je Ministarstvo ekonomije odbilo da pregovara.

Drakulić je austrijsku brodarsku kompaniju DDSG sa više od 250 plovila kupio početkom ove godine za 100 miliona evra.

JRB uz 16 brodova i 120 barži poseduje i vredne nekretnine, upravnu zgradu u centru Beograda od 6.500 kvadrata, brodoremont u Pančevu i objekat za remont na Savskom pristaništu.

Tanjug

[objavljeno: 13/11/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuska kompanija CFNR u trci za JRB

Izvor: Mondo, 12.Nov.2008, 17:37

U "Jugoslovenskom rečnom brodarstvu" su potvrdili da su ponude za kupovinu tog preduzeća dostavili austrijska kompanija DDSG, u vlasništvu Zorana Drakulića, i konzorcijum koga čine francuska kompanija CFNR, Dunavski lojd iz Siska i brodogradilište "Bomeks" iz Zrenjanina.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.