Dinar obara rekorde

Izvor: Večernje novosti, 04.Jul.2017, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar obara rekorde

Najniža vrednost evra od novembra 2015. godine DINAR na kursnim listama svakodnevno jača, pa je trenutni kurs evra najniži od novembra 2015. godine. Zvanični srednji kurs u ponedeljak je bio 120,51 dinara za evro. - Dinar je u prethodnih mesec dana ojačao za 1,6 odsto prema evru, dok je od početka 2017. godine domaća valuta ojačala za 2,4 >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << procenta - kažu u NBS. Na početku godine na tržištu su bili prisutni pritisci u smeru slabljenja dinara. Od polovine februara, kako navode u NBS, kretanja na domaćem deviznom tržištu su značajno stabilnija. Od aprila dinar jača, pa je domaća valuta i pored toga što je NBS kupovala devize, u poslednja tri meseca ojačala za 2,8 odsto prema evru. - Sve ovo rezultat je poboljšanih domaćih makroekonomskih prilika - ističu u NBS. - Uravnoteženje ponude i tražnje za devizama rezultat je bolje usklađenosti platnobilansnih kretanja, odnosno popravljanja spoljnotrgovinskih pokazatelja zemlje. To je smanjilo razliku između tražnje i ponude deviza od strane domaćih preduzeća, dok su, s druge strane, strani investitori pojačano ulagali u dugoročne dinarske hartije od vrednosti Republike Srbije. NBS je u cilju sprečavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa od početka godine, zaključno sa 30. junom, intervenisala neto kupovinom 160 miliona evra (kupovinom 505 miliona i prodajom 345 miliona evra.
Pogledaj vesti o: Kurs evra

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Tabaković: Dinar ojačao, nastavlja se taj trend

Izvor: N1 televizija, 04.Jul.2017

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je za Radio Beograd da je dinar u proteklih mesec dana ojačao prema evru za 1,6 odsto, a da je od početka 2017. godine domaća valuta ojačala za 2,5 procenata..."Posle deprecijacijskih pritisaka koje smo imali početkom godine, koja su...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.