Čez neće da bude manjinski partner

Izvor: B92, 29.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čez neće da bude manjinski partner

Prag -- Češka energetska kompanija Čez nema interes da bude manjinski partner u zajedničkim preduzećima u Srbiji, piše dnevnik "E15".

Čez je zainteresovan samo u projekte koji će mu omogućiti većinsko vlasništvo

Prema njihovim navodima, Čež pokušava da ojača svoje pozicije na Balkanu, pa tako i u Srbiji, ali poučen problemima iz susedne Bugarske, Rumunije ili Bosne, nema interesa da bude manjinski partner u zajedničkim preduzećima, već kao i ostali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << investitori iz srednje Evrope šansu vidi u modernizaciji postojećih ili izgradnji novih elektrana.

U Srbiji je prema pisanju češkog "Ekonomskog dnevnika", Čez zainteresovan za proširenje elektrane Kolubara, a partner u toj vrsti projekata bio bi mu mađarski MOL.

"U Srbiji vidimo šanse pre svega u izgradnji novih izvora. U svim zajedničkim preduzećima bi želeli da budemo u najmanju ruku ravnopravni partneri", kazao je češkom listu šef predstavništva Čez u Srbiji Aleksandar Obradović.

Čez ima velike ambicije i na Kosovu gde je u užem izboru u tenderu za dve termoelektrane kraj Prištine, ali zbog problema koje ima u Bugarskoj i Rumuniji namerava da stavi veći naglasak na to da li u slučaju problema može pred lokalnim sudovima da ostvari svoja prava.

"E15" upozorio je da kada je Kosovo u pitanju problem predstavljaju potraživanja Elektroprivrede Srbije (EPS) i da je trenutno pravno nepouzdan bilo kakav ugovor koji bi sklopile evropske kompanije sa kosovskom elektroprivredom.

Čez pored problema u Bugarskoj gde se sa državom sudi oko regulisanih cena struje već pola godina rešava i neočekivani problem u svom najvećem ulaganju, vrednom 1,4 milijarde evra u elektranu u bosanskom mestu Gacko.

Sa svojim bosanskim partnerom, Čez ne može da se dogovori oko procene realne vrednosti imovine koju lokalni partner ulaže u zajedničko preduzeće sa češkom energetskom kompanijom - NERS.

Češki investitor prema saznanjima čeških medija procenjuje da je vrednost imovine precenjena i traži da shodno tome i njegov ulog bude

manji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

CEZ ce u regiji investirati prvenstveno u Srbiji

Izvor: Economy.rs, 30.Jul.2008, 02:37

Najveca ceska energetska grupacija CEZ planira dalju ekspanziju na Balkanu, a narocito velike mogucnosti za investiranje vidi, pre svega, u Srbiji, .gde planira ucestvovati u nekoliko velikih projekata, objavio je danas ceski dnevnik "E15", a prenela agencija CTK.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.