Cene hleba stabilne bar do jeseni

Izvor: B92, 08.Jun.2012, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene hleba stabilne bar do jeseni

Beograd -- Cena hleba u Srbiji zasada je stabilna, a pekari kažu da cene zavise od mesta prodaje, regiona i kupovne moći stanovništva.

A tamo gde je veća ponuda, cene su kod osnovne kategorije hleba "sava" i niže od propisane zbog visoke konkurencije.

Vlada Srbije je produžila uredbu kojom je ograničila cenu vekne "sava" na maksimalnih 44 dinara, kako bi tu najosnovniju namirnicu učinila dostupnom većini potrošača. Uredba će važiti do kraja septembra, dok za ostale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrste hleba važi slobodno formiranje cene.

Trenutno su šarolike cene, a osnovne vrste vekne od brašna "tip 500" kreću se od 35 do 44 dinara, mada u pojedinim pekarama i radnjama hleb nude i po 33, što je slučaj na obodu gradova i u unutrašnjosti. Na pitanje da li je zbog poskupljenja goriva i skoka kursa došlo do rasta cena ostalih vrsta hleba i peciva, u Uniji privatnih pekara tvrde da je tržište stabilno.

"Nemamo saznanja da je bilo nekih pomeranja cenovnika. Tržište je stabilizovano zahvaljujući interevenciji pšenice iz Robnih rezervi po 20 dinara za kilogram, koja je obavezala sve one koji su je preuzeli da brašno ne mogu da prodaju iznad 27 dinara", kaže Zoran Pralica, predsednik Unije privatnih pekara.

Pralica ističe da će pekari čekati prinose ovogodišnjeg roda pšenice, što će odrediti i cenu te strateške robe u narednom periodu. Naravno bilo bi dobro da se zaustavi skok deviznog kursa, jer u suprotnom to će se odraziti na cene svih berzanskih artikala, pa i pšenice.

U Srbiji se tradicionalno dosta troši hleb. Prosečan građanin Srbije i dalje godišnje pojede tri puta više te namirnice nego recimo stanovnik Evropske unije.

"Jedemo 105,9 kilograma hleba po stanovniku godišnje, što je ubedljivo najveća potrošnja u EU, što govori o standardu naših građana", ukazuju u Privrednoj komori Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.