Čajnalku i Alkou udeo u Rio Tintu

Izvor: B92, 02.Feb.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čajnalku i Alkou udeo u Rio Tintu

Peking -- Najveći kineski proizvođač aluminijuma "Čajnalko" (Chinalco) i američka "Alkoa" kupili su 12 odsto akcija "Rio Tinta".

"Čajnalko" i "Alkoa" su kupili akcije multinacionalne kompanije "Rio Tinta", sa sedištem u Londonu i Melburnu, kako bi sprečili da tu grupaciju preuzme australijski "BHP Biliton", saopštile su te dve kompanije.

U saopštenju "Čajnalka" i "Alkoe" se navodi da ta preduzeća ipak nemaju nameru da objave ponudu za preuzimanje "Rio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tinta", treće po veličini rudne kompanije u svetu, prenela je agencija Blumberg.

Analitičari ocenjuju kako kineska i američka firma žele samo da spreče pokušaj preuzimanja "BHP Bilitona" da preuzme "Rio Tinto", čime bi bio stvoren gigant koji bi kontrolisao dve trećine svetskog tržišta rude gvožđa i proizvodio više aluminijuma i uglja od bilo koje druge kompanije na svetu.

"Preuzeto je više od deset odsto, što je udeo koji omogućava blokiranje odluka. To bi moglo da uspori ili ugrozi ponudu BHP-a, pošto će ta kompanija morati dvaput da razmisli pre nego što objavi novu ponudu, jer "Rio Tinto" sad ima jednog velikog investitora", ocenio je analitičar Mark Pervan iz australijsko-novozelandske kompanije "Benking grup".

BHP, najveća svetska rudna kompanija, sa sedištem u Melburnu, ima rok do 6. februara da objavi zvaničnu ponudu za preuzimanje "Rija" ili da objavljivanje odloži na šest meseci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.