CG:Novi rebalans budžeta?

Izvor: S media, 07.Jul.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG:Novi rebalans budžeta?

Vlada Crne Gore će na sednici idućeg četvrtka razmotriti predlog rebalansa budžeta za ovu godinu koji bi trebao da bude usvojen u parlamentu do kraja jula.

Zbog ekonomske krize, i crnogorski državni budžet trpi posledice i potrebna mu je inostrana kreditna podrška, izjavio je crnogorski premijer Milo Djukanović.

Đukanović je ocenio da novi krediti ne bi trebalo da "bitno" opterete buduće generacije, tim pre što je Crna Gora, kako je rekao, sada u grupi nisko >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zaduženih zemalja.

"U tome je njena šansa, da novim kreditom, u uslovima krize, ne izgubi tempo razvoja", kazao je Djukanović.

Crnogorski premijer je izrazio uvjerenje da Kombinat aluminijuma u Podgorici u narednoj deceniji ne samo što moze biti održiv, nego i profitabilan. Zato, kako je rekao, Vlada ima "pojačanu brigu" o KAP-u, jer je aluminijska industrija još potrebna Crnoj Gori.

Đukanović smatra da je uslov za opstanak KAP-a kako je rekao, "optimalizacija " broja zaposlenih i povoljnija cena struja. Kad je reč o struji za potrebe KAP-a, kako je Đukanović objasnio, Elektroprivreda Crne Gore bi trebalo da sada ima razumevanje za povoljniju cenu energije toj kompaniji.

Kasnije, kada poraste cena aluminijuma, Kombinat bi trebalo da plaća skuplju električnu struju, čime bi EPCG nadoknadio sadašnju nižu cenu, kazao je Đukanović.

Premijer je ponovio da će biti zadovoljan ako crnogorska ekonomija ovu godinu završi nultom stopom rasta.

Uprkos posledicama ekonomske krize, Đukanović je izrazio uverenje da u Crnoj Goiri "neće biti bankrota, čak, ni krupnijih preduzeća", pri čemu je pomenuo nikšićku Željezaru i podgorički Kombinat aluminijuma.

Đukanović je potvrdio da će komesar za proširenje Evropske unije posetiti Crnu Goru 22. jula i da će doneti upitnik Evropske komisije, na koji crnogorska administracija treba da odgovori do kraja ove godine.

"To će biti najsloženiji test za crnogorsku administraciju", rekao je Đukanović, koji je poručio da će Crna Gora dati "temeljne i kvalitetne odgovore", na upitnik Evropske komisije.

Đukanović je takođe rekao da ostavka hrvatskog premijera Iva Sanadera neće uticati na dinamiku gradnje autoputa od Bara do Boljara, koja je ranije poverena firmama iz Hrvatske.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.