Biće gore nego što se mislilo

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 11:42

"Biće gore nego što se mislilo"

Recesija iz koje je Nemačka jedva izašla duboko je ukorenjena bolest.

Stoga Međunarodni monetarni fond predviđa da će se energetska posrnula ekonomija suočiti s padom. Može li se Nemačka vratiti svojoj nekadašnjoj ulozi, pita Blumberg.

"Bilo da ekonomija napreduje ili se lagano smanjuje, mislim da je to problem drugog reda", rekao je Tomas Majer, osnivač istraživačkog instituta Flossbach von Storch i dugogodišnji ekonomski analitičar. "Mislim da se Nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takmiči za titulu 'Bolesnog čoveka Evrope'".

Takva se etiketa obično lepila na Nemačku u godinama nakon ponovnog ujedinjenja 1990., jer je proces spajanja dveju nacija uništio posleratnu dinamiku ekonomije i stvorio tvrdoglavo visoku nezaposlenost, prenosi Jutarnji list.

Nažalost, taj trend se zadržao, čemu svedoči i razdoblje u kojem je italijanska godišnja ekspanzija nadmašila veću i bogatiju Nemačku.

Ekonomski problemi Nemačke

Poslednji put je u Nemačkoj godišnja proizvodnja pala dok je u Italiji porasla 2003. godine

Ovaj put, stalna energetska kriza u Nemačkoj koja proizlazi iz rata u Ukrajini proizvođače u ekonomiji koja se već bori s demografski izazvanim nedostatkom veština i slabom produktivnošću ostavlja osakaćene. U međuvremenu pojačana globalna konkurencija u električnim vozilima preti njegovoj nadmoći i u proizvodnji automobila.

Takvi dugoročniji izazovi kombinovani su sa slabom kineskom potražnjom i strožom monetarnom politikom, te vrše dalji pritisak na industriju. Još jedno povećanje kamatne stope za četvrtinu boda od strane Evropske centralne banke prošle nedelje (kako bi ukrotila inflaciju) stvoriće još veći pritisak.

Iako celogodišnji pad od 0,3% koji za Nemačku očekuju i MMF i Bundesbanka za ovu godinu nije velik, ipak je značajan: poslednji put kada je ekonomija pala dok je italijanska rasla bilo je 2003.

"Nedovoljna uspešnost nije samo predviđanje - to već vidimo", rekao je Joerg Kremer, glavni ekonomista u Commerzbank AG, pre najnovijih podataka o BDP-u. "Predviđamo ponovnu recesiju za drugu polovinu godine".

Brojke u petak pokazale su da je ekonomija izbegla još jedno tromesečje kontrakcije - ali samo neznatno, čak i ako je prethodni pad bruto domaćeg proizvoda bio manji od prethodno procenjenog.

Pad Nemačke biće gori nego što se mislilo

Klemens Fuest, predsednik instituta Ifo sa sedištem u Minhenu, ove nedelje je čak zaključio da se recesija nastavila, navodeći više pogoršanja uzrokovanog proizvodnjom u poslovnom istraživanju objavljenom u utorak.

Dan ranije, S&P Globalov indeks menadžera nabavke pokazao je da je industrijska slabost dovoljno izražena da nadmaši kontinuirano širenje usluga. Kao dominantna ekonomija u regiji, to znači da Nemačka vuče ostatak prema dole.

"Opšti uslovi ostaju loši, a vodeći pokazatelji ne upućuju na značajan zamah ni u drugoj polovini godine", rekla je glavna ekonomistkinja Helab Gertrud Trud.

Međutim, nije sve turobno. Nezaposlenost od 5,7% ostaje unutar postotnog boda svog najnižeg nivoa svih vremena.

Arne Freund, glavni izvršni direktor Puma SE, ove nedelje je naveo "stabilnu potražnju" u Nemačkoj za patikama i odećom njegove kompanije. Glavni finansijski direktor Volkswagen AG Arno Antlic je u svom nastupu rekao:​

"Postoji određena neizvesnost na strani kupaca u pogledu inflacije, ali ja lično ne očekujem recesiju u sledećim kvartalima", rekao je za Blumberg TV.

Industrijske poteškoće Nemačke i trenutni loši rezultati rasta zapravo je ne razlikuju od njenih regionalnih kolega, ne samo zato što dele mnoge iste probleme.

U Italiji, premijerka Đorđa Meloni je ove nedelje tvitovala o tome da MMF-ova predviđanja za 2023. pokazuju bržu ekspanziju tamo nego u Nemačkoj i Francuskoj: to je zamah koji odražava odgođeni oporavak pandemije, uključujući turistički bum, kao i potrošnju podstaknutu Evropskom unijom.

Ali proizvođači u trećoj najvećoj ekonomiji evrozone takođe posustaju, a smanjenje broja stanovnika još je alarmantnije.

Trajna glavobolja Nemačke o tome kako proizvesti priuštivu energiju - rezultat njenog dugotrajnog oslanjanja na ruski gas i njenog politički podstaknutog gnušanja prema nuklearnoj energiji - ostaje međutim veliki izazov, baš kao što pokušava da se ubrza odlazak s fosilnih goriva.

Usredsređenost ekonomije na proizvodnju automobila koji gutaju benzin dok konkurenti pojačavaju proizvodnju električnih vozila još je jedan problem, a Volkswagen beleži i niže kineske narudžbine.

Dejvid Folkerts-Landau, glavni ekonomista Deutsche Bank AG, smatra da je to vrh ledene sante.

"Posebno Nemci, zbog velikog proizvodnog sektora, jako zaostaju za SAD-om, jer tehnološki jaz postaje sve veći i veći", rekao je za Blumberg televiziju prošlog meseca, dodajući da će drugi planovi američke vlade za subvencije pojačati taj zaostatak .

Popravljanje budućnosti primarna je briga Šolca i njegovih savetnika, koji su uspon krajnje desne Alternative za Nemačku pripisali rastućim strahovima o dugoročnim izgledima za rast. Ispitivanje javnog mnjenja objavljeno 23. jula pokazalo je da potpora stranci iznosi rekordnih 22%.

Njihovo primarno rešenje za sada je bacanje novca na problem, nudeći subvencije kompanijama koje žele da otvore fabrike. Najnovija mera otkrivena prošle nedelje je davanje 20 milijardi evra (22 milijarde dolara) za jačanje proizvodnje poluprovodnika i podupiranje tehnološkog sektora u zemlji.

To je fokus na veliku korporativnu potrošnju, ali dugogodišnja okosnica nemačkog prosperiteta je takozvani Mittelstand - nacionalna struktura manjih, često porodičnih preduzeća, čiji su specijalizovani proizvodi dugo bili temelj izvozne snage.

Kremer iz Commerzbanka smatra da tu treba tražiti znakove kako će se odrediti sudbina Nemačke kao velike ekonomije.

"Dobra, mnoga srednja preduzeća koja su dobro kapitalizovana, koja imaju solidnu bilancu i njihove radnike, koji marljivo rade i uživaju da rade ovde - to je nada", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.