Izvor: B92, 14.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beoelektrane spremne za sezonu

Beograd -- Dugovanja Beograđana za prethodnu grejnu sezonu iznose oko dve i po milijarde dinara, što može da ugrozi poslovanje Beoelektrane.

U Beogradskim elektranama kažu da su krajem septembra izvršene funkcionalne probe sistema, kao i da će do početka grejne sezone izvršiti završne pripreme kako na početku ne bi bilo nikakvih problema. Obezbeđene su dovoljne količine gasa, ali, zbog male propusne moći gasovoda u Mađarskoj, kada temperatura bude ispod nule može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doći i do nestašica.

Cena je ista kao prošle godine i ne bi trebalo da se menja. Petar Vasiljević, pomoćnik generalnog direktora za tehnička pitanja, kaže da je postojeća cena ona koja je odobrena 1. februara 2007.

"Koliko je nama poznato i prema najavama Skupštine grada, jednom godišnje se menjaju cene komunalnih usluga što znači da se teško može očekivati da tokom godine dođe do povećanja. Sa druge strane, imamo najave od strane Srbijagasa da traže povećanje cena pominje se u jednoj situaciji 15 odsto a u drugoj 10 posto, što će automatski podrazumevati da i Beogradske elektrane i ostali proizvođači toplotne energije moraju da traže povećanje cena toplotne energije", kaže Vasiljević.

U Beoelektranama kažu da su podmirena sva dugovanja Srbijagasu i Jugopetrolu za energente potrošene u prethodnoj grejnoj sezoni.

Međutim, ukoliko se ne poboljša naplata u narednom periodu u Beoelektranama ističu da neće moći da plate dugove koji će nastati početkom grejne sezone. Problem može da bude i to što je ruski isporučilac gasa pooštrio uslove plaćanja za isporuke Srbiji.

"Insistiraće se na 15-odnevnom plaćanju i, maltene, isporuka za naredni period zavisiće od mogućnosti servisiranja prispelih dugova i zato apelujem na potrošače da podmire prethodna potraživanja koja su dobili", kaže Vasiljević.

Tokom leta ugašeno je 15 kotlarnica na teritoriji grada koje su trošile nekoliko hiljada tona uglja tokom grejne sezone. Zahvaljujući gašenju tih kotlarnica smanjiće se emisija ugljen-dioksida i Srbija će dobiti mogućnost da pristupi Evropskim fondovima za dobijanje karbon kredita koji će omogućiti dalju modernizaciju postrojenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.