Bafet ima novi projekat

Izvor: B92, 24.Jan.2022, 08:57

Bafet ima novi projekat

Podružnica Berkšir Hatavej Enerdžija u vlasništvu Vorena Bafeta objavila je detalje o planovima za razvoj projekta vrednog 3,9 milijardi dolara u Ajovi (SAD).

Projekat bi uključivao i energiju vetra i solarnu energiju.

Bafet je čuveni investitor i jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Njegov ulazak u sektor čiste energije sigurno pokazuje da je ovo oblast koja obećava u budućnosti, prenosi portal Biznis info.

U saopštenju u sredu, Midamerikan Enerdži, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozivajući se na prijavu Odboru za komunalne usluge Ajove, rekao je da bi razvoj Wind PRIME-a uključivao 2.042 megavata proizvodnje iz vetra i 50 megavata solarne proizvodnje.

Gejts ima nova predviđanja

Osim toga, Midamerikan je rekao da predlaže ono što je opisao kao "studije izvodljivosti" usredsređene na tehnologije kao što su skladištenje energije, mali modularni nuklearni reaktori i "hvatanje" ugljenika.

Ako Wind PRIME dobije odobrenje, Midamerikan, koji ima sedište u Demojnu (Ajova), saopštio je da planira da završi izgradnju krajem 2024.

Prema Američkom udruženju čiste energije, vetar je bio "najveći izvor proizvodnje električne energije" u Ajovi 2020. godine. Sjedinjene Američke Države dom su dobro razvijenog kopnenog sektora vetra. Tamo je instalirano ukupno 16.836 MW kopnenih vetroelektrana komunalnog opsega. Količina novih vetroelektrana u 2020. je više od tri puta veća od količine instalirane 2010.

Jednostavna ideja teška 100 milijardi $: Voren Bafet žali što se on toga nije setio

Vetar na moru je druga priča. Prvi američki vetroparkovi na moru, vetroelektrana Blok ajlend od 30 megavata u vodama kod Roud Ajlenda, počela je s komercijalnim radom tek krajem 2016. Ipak, izgleda da dolazi promena na tom planu. U martu prošle godine, državni organi za energetiku, unutrašnje poslove i trgovinu izjavili su da žele da pokrenu proizvodnju 30 gigavata vetra na moru do 2030. godine. U novembru 2021. došlo je do postavljanja temelja za projekat nazvan "prva komercijalna vetroelektrana na moru" Sjedinjenih Država, podseća portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.