BP plaća 20 mlrd. dolara zbog nafte

Izvor: B92, 17.Jun.2010, 03:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BP plaća 20 mlrd. dolara zbog nafte

Vašington -- Naftna kompanija "Britiš petroleum" (BP) će narednih godina uplatiti 20 milijardi dolara u poseban fond za naknadu štete od izlivanja nafte u Meksičkom zalivu.

Iz tog fonda bi se isplaćivale kompenzacije ljudima i firmama koji su pretrpeli štetu zbog te najveće ekološke katastrofe u istoriji SAD.

Prema navodima zvaničnika Bele kuće, taj fond će biti pod nadzorom Keneta Fajnberga, pravnika koji je upravljao fondom za obeštećenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žrtava terorističkih napada od 11. septembra.

Rukovodstvo „Britiš petroleuma" je saopštilo da neće dodeliti tromesečne dividende akcionarima kako bi isplatilo odštetu svim žrtvama katastrofe.

Predsedavajući BP-a Karl-Henrik Svanberg izvinio se američkom narodu zbog štete izazvane curenjem nafte posle eksplozije na platformi te kompanije i zahvalio za strpljenje koje Amerikanci pokazuju dok stručnjaci pokušavaju da zaustave isticanje nafte.

"Ova tragična nesreća nije trebalo da se dogodi", rekao je Svanberg, izražavajući žaljenje i zbog 11 žrtava eksplozije 20. aprila na platformi BP-a.

Obama: Biće još nafte i još štete

Predsednik SAD Barak Obama je ranije kazao da će kompanija „Britiš petroleum" (BP) morati da plati za svu štetu nanetu izlivanjem nafte u Meksičkom zalivu. On navodi da će američka vlada osigurati da kompanija odgovora za katastrofu nastalu pošto je pre osam nedelja ekslodirala bušotina BP-a.

Predsednik SAD kaže da je sada vreme za prelazak sa fosilnih goriva na čistu energiju, da bi se smanjila američka zavisnost od uvozne nafte, koju zemlja plaća milijardu dolara dnevno. "Decenijama znamo da su dani jeftine i lako dostupne nafte odbrojani i decenijama nismo delovali ", rekao je Obama.

"Budite uvereni da ćemo pokušati da zaustavimo izlivanje svim raspoloživim sredstvima, koliko god vremena bude potrebno. Nateraćemo BP da plati za štetu koju je izazvao. Uradićemo sve što treba kako bi pomogli da se Zaliv i lokalno stanovništvo oporave od ove tragedije", rekao je Obama.

On je tu, kako je rekao, "izlivenu naftu koja napada naše obale i naše građane", uporedio sa epidemijom, sa kojom će borba morati da traje mesecima ili godinama.

"Moramo da priznamo da je, uprkos našim najvećim naporima, nafta već nanela štetu našoj obali i prirodi i, bez obzira na to kako efikasan naš odgovor bude bio, biće još nafte i još štete pre nego sto se završi ova opsada", rekao je Obama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.