Arapi prete: Oteraćemo dolar

Izvor: B92, 05.Apr.2019, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arapi prete: Oteraćemo dolar

Saudijska Arabija preti da će u prodaji nafte dolar zameniti drugim valutama.

To ukoliko Vašington usvoji zakon koji će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte izložiti mogućim tužbama zbog povrede propisa o tržišnom nadmetanju, izjavila su tri upućena izvora.

O toj su mogućnosti proteklih meseci interno raspravljali visoki saudijski zvaničnici dužnosnici za energetiku, navode izvori.

Dva izvora su kazala da su Saudijci o tom planu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovarali sa članicama OPEK-a. Jedan je pak izvor upućen u saudijsku naftnu politiku kazao da je Rijad o toj pretnji obavestio i američke zvaničnike za energetiku.

Saudijcima smeta američki predlog zakona o zabrani kartelskog udruživanja u proizvodnji i izvozu nafte (NOPEC) iz 2000. godine, prema kojem bi inostrane kompanije ubuduće podlegale američkom zakonu o tržišnom nadmeanju.

Usvajanje tog predloga utrlo bi put podizanju tužbi protiv članica OPEK-a zbog smanjenja proizvodnje kako bi se poduprle cene nafte.

Saudijska Arabija veorvatno ga ne bi ni poštovala, ali sama činjenica da Rijad razmatra drastičnu meru poput korišćenja drugih valuta umesto dolara u prodaji nafte jasno pokazuje nezadovoljstvo Rijada zbog mogućnih američkih pravnih izazova za OPEC, prenosi Seebiz.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saudijska Arabija prijeti odbacivanjem dolara u trgovini naftom

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Apr.2019

Saudijska Arabija prijeti da će u prodaji nafte dolar zamijeniti drugim valutama ako Washington usvoji zakon koji će članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte izložiti mogućim tužbama zbog povrede propisa o tržištu, izjavila su za Reuters tri upućena izvora.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.