Izvor: B92, 24.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zloupotreba dece?

Kuršumlija -- Direktora osnovne škole "Miloje Zakić" u Kuršumliji Životu Vuksanovića pojedini nastavnici optužili su za zloupotrebu dece u političke svrhe.

Naime, pre nekoliko meseci, prilikom promocije knjige Vojislava Šešelja u Kuršumliji nastupila je grupa dece koja je izvela takozvani kulturno-umetnički program. Optuženi direktor Vuksanović, koji je istovremeno i predsednik OO SRS-a u Kuršumliji, tvrdi da nije bilo zloupotrebe dece, već da su takvi nastupi dece >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uobičajeni prilikom različitih manifestacija u Kuršumliji.

"Deca OŠ Miloje Zakić iz Kuršumlije nikada nisu učestvovala na nekom političkom skupu, ali su učestvovala na svim manifestacijama vezanim za naš grad, bilo da je Dan Vojske, Dan Škole, Dan Opštine. Učestvovala su na promociji knjige doktora Vojislava Šešelja. Kao i svuda, odigrala su splet igara dvadeset minuta i otišla'', rekao je direktor OŠ "Miloje Zakić" Života Vuksanović.

S druge strane, predsednik nevladine organizacije Toplički centar za demokratiju i ljudska prava iz Prokuplja Dragan Dobrašinović kaže da je primer iz Kuršumlije samo nastavak ranije prakse da se prilikom političkih promocija na nedozvoljen način zloupotrebljavaju učenici: "Ovo je omiljena praksa političara i javnih radnika, da koriste decu u cilju promocija svojih političkih stavova i ideja. To je, naravno, loša praksa. I, ako se ovo zaista dogodilo, to je samo još jedan loš primer i dokaz da se tim problemom treba ozbiljno pozabaviti'', kazao je Dobrašinović.

Direktor osnovne škole, Života Vuksanović, kaže da je ovaj slučaj veštački iskonstruisan i da ima političku pozadinu, dok aktuelni predsednik opštine Kuršumlija Milan Đurđević ističe da se on protivi korišćenju dece prilikom političkih promocija, ali naglašava da u konkretnom slučaju nije došlo do zloupotrebe dece.

Skup na kome su nastupili učenici te osnovne škole iz Kuršumlije, održan je pre tri meseca i tada je promovisana knjiga haškog optuženika Vojislava Šešelja pod nazivom "Svedok odbrane Slobodana Miloševića u Haškom procesu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.