Zgradu može da vodi i podstanar

Izvor: Blic, 20.Feb.2017, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zgradu može da vodi i podstanar

Novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrade omogućava se da upravnik stambene zajednice može da bude osoba koja nije vlasnik stana poput, recimo podstanara. Takođe, o poštovanju kućnog reda i održavanju higijene u zgradi ubuduće će moći da brinu i supruga, deca ili drugi rođaci vlasnika stana.

U MInistarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture objašnjavaju da novi propisi omogućavaju vlasniku stana da ovlasti člana porodice ili zakupca da umesto njega učestvuej >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u radu skupštine stambene zajednice, čime se dobija mogućnost da i te osobe budu birane za upravnika stambene jedinice.

- Jedino je potrebno da vlasnik stana obavesti skupštinu stambene jedinice o saglasnosti za člana njegovog porodičnog domaćinstva ili podstanara - kažu u Ministarstvu za "Novosti".

Po starim propisima nije bilo moguće da supružnik vlasnika ili vlasnice stana obavlja funkciju predsednika Skupštine stanara.

Sve skupštine stanara moraće da se usklade sa novim zakonom o stanovanju i održavanju zgrada. Opštine i gradovi dobili su rok da do kraja ove godine formiraju registre stambenih zajednica, a od trenutka kada ih uspostave, skupštine stanara će imati rok od šest meseci da se "preregistruju".

To ustvari znači da će oni koji imaju kućni savet morati da sazovu sastanak i ponovo izglasaju upravnike koji će stambenu zajednicu prijaviti opštini. Takođe, predviđeno je i da stanari plate taksu za registraciju i naknadu za usluge evidencije, ali se još ne zna u kom iznosu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.