Zajača: Deca pregledana zbog olova

Izvor: NaDlanu.com, 07.Jul.2013, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajača: Deca pregledana zbog olova

U Zajači kod Loznice završen je pregled i uzorkovanje krvi i provera koncentracija olova kod 130 dece i 16 odraslih osoba.

Rezultati će biti poznati krajem sledeće nedelje. "Završili smo ispitivanje, a u akciji otvorenog tipa provera je sprovedena kod 130 dece iz Zajače, Gornje Borine i Paskovca, kao i kod 16 odraslih osoba", rekao je Tanjugu direktor Instituta za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović" iz Beograda Aleksandar Milovanović. On je podsetio da >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << je ispitivanje počelo jutros u 10 sati, a da je tom prilikom bilo angažovano četiri lekara, tri medicinske sestre i dva laboranata. Podsećajući da će rezultati biti poznati krajem sledeće sedmice, Milovanović je istakao da se ispitivanje nivoa olova u krvi kod dece vršilo uz saglasnost roditelja Ministarstvo zdravlja saopštilo je ranije da će predstavnici Instituta i Doma zdravlja iz Loznice obaviti pregled dece, a da će uzorci biti analizirani u beogradskim Institutu za medicinu rada, gde se pregledaju i leče odrasle osobe obolele od profesionalnih bolesti, uključujući i akutno i hronično trovanje olovom. Zaštitnik građana Saša Janković upozorio je ranije da su analize pokazale da je čak kod 82 odsto, od 100 ispitanih mališana, povećan nivo olova u krvi, zbog zagadenja životne sredine usled rada topionice olova. Janković je preporučio Ministarstvu zdravlja da bez odlaganja, uz saglasnost roditelja, sprovede novo ispitivanje nivoa olova u krvi dece i preduzme preventivne i interventne mere, u skladu sa rezultatima.Izvor: b92

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.