Izvor: B92, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda u Babušnici nije za piće

Babušnica, Vlasotince, Beograd -- Na osnovu izveštaja leskovačkog Zavoda za javno zdravlje, voda u prigradskim selima bakteriološki nije ispravna za piće.

"Uzorci vode uzeti su sa česama u selima Vava, Stol, Donji i Gornji Striževac, Gornje Krnjino, Suračevo, Gorčince i Ljuberađa, a u samom izvorištu u Ljuberađi je veliko zamućenje", rekao je predsednik Privremenog organa u Babušnici Ranko Janković. On je upozorio meštane tih sela da ne koriste vodu za piće sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tih česama.

Žitelji babušničke opštine od poplave u kojoj su 26. novembra poplavljeni fabrika vode i izvorište u Ljuberađi nemaju vodu za piće iz gradskog vodovoda, pa se snabdevaju pijaćom vodom iz cisterni.

Gradski vodovod je pre nekoliko dana obezbedio tehničku vodu.

Pomoć škole Jaše Tomić

Učenici OŠ "Stevan Aleksić" iz vojvođanskog naselja Jaša Tomić poslali su higijenske pakete vršnjacima OŠ "Despot Stefan Lazarević" u Babušnici, koji su nedavno bili pogođeni poplavama na jugu Srbije.

Preko Narodne kancelarije predsednika Srbije do sada je u Babušnicu dopremljeno 55.000 litara flaširane vode za piće koja je podeljena školama, vrtiću, javnim ustanovama i građanima preko mesnih zajednica.

Život u oštećenim kućama

U opštini Vlasotince, šteta je procenje na milijardu dinara. U toj opštini, dve nedelje nakon poplava više od 50 romskih porodica i dalje živi u oštećenim kućama. Romi tvrde da obećana pomoć države i opštine još nije stigla i ne znaju gde će stanovati preko zime.

Dvadesetdvogodišnjoj Mariji Antić, pre mesec dana na hirurgiji niškog kliničkog centra izvađen je bolesni bubreg , a ona i dve nedelje nakon poplave živi u kući, prepunoj vlage i blata.

Marija ne može da hoda, četvorogodišnju ćerku joj čuvaju roditelji i komšije, a od pre nekoliko dana otežano i govori.

Majka Slađana kaže da ne zna kako da pomogne bolesnoj ćerki. "Izvađen joj je bubreg. Bila je u Niškoj bolnici pre mesec , sad opet treba da ide, nema gde da spava. Dete ima četiri godine, isto bolesno, sa srčanom manom", rekla je ona.

U romskoj mahali gde je poplava pričinila najveću štetu 51 porodica ne zna kako će prezimiti ovu zimu. Oni su do pre nedelju dana bili smešteni u sportskoj hali ali su odande izbačeni.

Iako je Vlada Srbije, obećala pomoć za poplavljena područja, osim šlepera sa flaširanom vodom i nešto hrane do sada ugroženo stanovništvo ništa drugo nije dobilo.

Zamenik predsednika opštine Bratislav Petrović podseća da bez pomoći države neće moći da saniraju štetu od poplave.

"Očekujemo dolazak kamp kućica za 15 porodica u romskom naselju. Ostale porodice u romskom naselju moraju da nađu podstanarski smeštaj koji će biti plaćen do marta meseca 2008. godine", navodi Petrović.

Prema još uvek nezvaničnim procenama u vlasotinačkoj opštini bilo je poplavljeno oko 1.000 kuća a pričinjena materijalna šteta veća je od milijardu dinara.

Pomoć poplavljenim područjima

Slobodan Milosavljević izjavio da će narednih dana biti predložene mere za pomoć stanovništu u poplavljenim područjima.

"Iz poplavljenih područja stigli su zahtevi za nadoknadu štete i prosleđeni su Komisiji za elementarne nepogode", izjavio je novinarima ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tokom javne rasprave o nacrtu zakona o bezbednosti hrane i zdravlju bilja.

Vlada Srbije do sada je tri puta izdvajala sredstva za pomoć poplavljenim područjima, što je ukupno više od 90 miliona dinara.

Prema rečima Milosavljevića, Vlada Srbije je spremna da izdvoji nova sredstva za pomoć i to će, kako je rekao, zavisti od konretnih šteta i potrebe da se ti problemi ublaže

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.