Izvor: B92, 02.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada danas o Paraćinu

Beograd, Paraćin -- Vlada Srbije sastala se danas u Paraćinu, ali nije donela nikakvu odluku u vezi sa zahtevom lokalne skupštine.

Najavljeno je da će biti razmotren zahtev odbornika Skupštine opštine Paraćin za izmeštanje vojnih objekata sa teritorije te opštine. Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović za B92 je rekao da ne očekuju da vojni objekti budu izmešteni preko noći, jer tamo još ima eksplozivnih sredstava, a potrebno je i vreme za pronalaženje druge >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lokacije i izgradnju novog, sličnog objekta.

"Mi se u načelu možemo složiti s time da Ministarstvo odbrane smatra da sve slične objekte treba izmestiti, ali bi nama mnogo značilo da znamo i neke rokove u kojima se to može sprovesti", kaže Paunović.

On smatra da Vlada ima sredstava da izađe u susret zahtevima opština Paraćin i Ćuprija, jer trenutno raspolaže znatnim sredstvima i sredstvima koja su stigla iz stranih investicija, kroz privatizaciju i kroz druge izvore prihoda koji idu u budžet Srbije.

Podsetimo, te dve opštine su pretrpele znatne materijalne štete zbog serije eksplozija 19. oktobra u vojnom skladištu nadomak Paraćina.

Izvršno veće Vojvodine uputiće dva miliona dinara pomoći opštini Paraćin, odlučeno je na sednici pokrajinske vlade. Pomoć je namenjena otklanjanju posledica eksplozije u magacinu municije.

Na otvorenom 10.600 tona municije

Na otvorenom prostoru se u Srbiji, u više skladišnih kompleksa, nalazi oko 10.600 tona ubojnih sredstava, i za njihov smeštaj potrebno je izgraditi još dva skladišta od oko 12.000 kvadratnih metara, izjavio je magazinu Odbrana potpukovnik Rasim Ćirković iz Uprave logistike Generalštaba Vojske Srbije.

"Nije tajna da su tokom vazdušnih udara NATO-a 1999. ubojna sredstva iz svih skladišta razmeštena na veći broj lokacija, 60 do 90, udaljenih oko 100 kilometara od matičnih, gde su postojali neadekvatni uslovi čuvanja", rekao je Ćirković.

On je kazao da je, kada je prestalo bombardovanje, trebalo vratiti sva ta ubojna sredstva, a rok za povratak bio je kratak - 28 dana, što je uslovilo da se izmešaju razne serije municije, čime je izgubljen ustaljeni sistem praćenja kvaliteta municije.

Prema Ćirkovićevim rečima, Tehnička uprava Generalštaba inicirala je da se problem reši još 2002. godine, "ali tada nije bilo ni sluha ni para", pa je tek 2004. počela izrada jedinstvene baze podataka za praćenje kvaliteta i kvantiteta municije, a taj posao je nedavno završen i sledi njegova primena.

Načelnik Sektora remonta i tehničkog održavanja ubojnih sredstava u kragujevačkom Remontnom zavodu potpukovnik Draško Milosavljević rekao je da municija na otvorenom pet puta brže stari od one koja je u magacinu: "Razlog za to su izloženost promenama mikroklimatskih uslova, temperature, vlage."

On je ocenio da treba najmanje razmišljati o izmeštanju magacina i preseljenju kasarni iz centra grada, jer je to skretanje na pogrešan kolosek. "Dovođenje municije u potpuno stabilno stanje manje košta nego zidanje novih objekata. A ako municija nije bezbedna, neće to biti ni ako je izmestimo u neku zabit", izjavio je Milosavljević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.