Visoka stopa smrtnosti u Srbiji

Izvor: Vostok.rs, 26.Sep.2012, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoka stopa smrtnosti u Srbiji

26.09.2012. -

Srbija je po kvalitetu zdravstvene zaštite na poslednjem, 34. mestu na listi evropskih zemlja, a po stopi smrtnosti od različitih bolesti nadmašuje i najnerazvijenije zemlje u svetu, rečeno je u utorak na okruglom stolu u organizaciji Udruženja "Doktori protiv korupcije".

Na skupu na temu "Bilans deset godina reformi srpskog zdravstva: 2002-2012. godine - Zašto srpsko zdravstvo zauzima poslednje mesto u Evropi?", lekar Paja Momčilov je kazao da "katastrofalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << rezultati u zdravstvu dovode do biološke ugroženosti ljudi".

Lekar Zoran Radovanović ukazao je da u Srbiji stopa smrtnosti od karcinoma raste za razliku od stope u razvijenom svetu, dok su podaci o smrtnosti od bolesti kardiovaskularnog sistema nešto povoljniji, ali ipak na previsokih 54 odsto.

Lekarka Dragana Jovanović ocenila je da je 34. mesto opravdano i kao razloge za to navela neuspešne i nezadovljavajuće ishode brojnih projekata finasiranih sa 140 miliona evra donacija od EU sa ciljem unapređenja zdravstvenog sistema.

Na skupu je rečeno i da se u Srbiji za zdravstvo izdvaja dvostruko više novca nego što se zna, kao i da građani iz svog džepa plaćaju više nego što država izdvaja za njihovo lečenje.

Izvor: Golos Rossii    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.