Useljeno 1000 stanova u Stepi Stepanoviću

Izvor: RTS, 02.Jan.2013, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Useljeno 1000 stanova u "Stepi Stepanoviću"

Građevinska direkcija Srbije uselila je prvih 1.000 stanova u novom naselju "Stepa Stepanović", rekao direktor Direkcije Nebojša Šurlan i najavio da će ceo projekat sa 4.616 stanova biti završen do juna 2013. godine. Za sledeću godinu najavljen je i kraj izgradnje još 707 stanova u naselju "Dr Ivan Ribar".

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan rekao je da je ta direkcija uselila prvih 1000 stanova u naselju "Stepa Stepanović" na Voždovcu u Beogradu, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će ceo projekat sa 4.616 stanova biti završen do juna sledeće godine. 

Šurlan je rekao da će Direkcija do kraja iduće godine završiti još 707 stanova, u novom naselju "Dr Ivan Ribar" u Novom Beogradu.

"Izgradnja dva stambena naselja u Beogradu sa oko 5.300 stanova, na kojem je angažovano oko 100 građevinskih firmi, stvorila je šansu da se pokrene i uposli čitava građevinska operativa u Srbiji", istakao je Šurlan i podsetio da je Direkcija od 1990. do sada izgradila oko 10.000 stanova širom Srbije, sa ukupno milion kvadrata.

On je istakao da će u narednoj godini prioritet za Direkciju biti da se završe stanovi u naseljima "Stepa Stepanović" i "Dr Ivan Ribar" u Beogradu, ali da će biti građeni i stanovi u Lazarevcu, namenjeni trajnom zbrinjavanju izbeglica.

U Direkciji kažu da još nema definitivne odluke o ranije najavljenim planovima za izgradnju socijalnih stanova u Srbiji i da se još ne zna ko će taj projekat realizovati i finansirati.

Šurlan je podsetio da su građevinski radovi u "Stepi" počeli u januaru 2011. godine i da je do sada završeno oko 2.000 stanova, od čega je polovina useljena, čime je Direkcija ispunila predviđene planove za ovu godinu.

Nastavak radova i tokom zime

Ističući da su svi objekti pod krovom, on je dodao da će radovi moći da se izvode i tokom zime i da će najveći deo biti završen do proleća, a krajnji rok je jun 2013. godine.

Direkcija je do sada u tom naselju prodala 2.650 stanova, rekao je Šurlan i izrazio očekivanje da će isti tempo prodaje biti nastavljen i u 2013. godini.

On je naveo da se, za kašnjenje useljavanja, vlasnicima u dve zgrade plaća kompenzacija od četiri evra po kvadratu, jednokratno ili na mesečnom nivou.

Umesto kompanije "Interkop", kao novi izvođač je uvedena "Deneza M" iz Beograda, dodao je Šurlan.

U naselju na Voždovcu, 21 odsto stanova je namenjeno rešavanju stambenog pitanja Vojske Srbije, podsetio je direktor Direkcije i naveo da cena stambenog kvadarta iznosi od 1.250 do 1.290 evra po kvadratu, sa PDV-om. Stanovi mogu da se kupe gotovinski i putem svih vrsta kredita, uključujući i subvencionisane.

Projekat se realizuje na osnovu Zakona o pomoći građevinskoj industriji Srbije, u uslovima krize.

Šurlan je naveo da su letos počeli radovi na izgradnji naselja "Dr Ivan Ribar" i da je do sada prodato oko 180 stanova. U tom naselju je cena kvadrata 1.290 evra sa PDV-om.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.