Izvor: B92, 09.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Novom Pazaru manjak vode

Novi Pazar -- Četiri godine građani Novog Pazara prinuđeni su da se snalaze zbog restrikcija vode, nadležni kažu da je to zbog nenamenskog trošenja.

I ovog leta Novopazarci u kućama drže vodom napunjene kante, kofe i burad kako bi doskočili vrućinama i nestašici vode, uprkos tome što je novopazarski kraj izuzetno bogat rečnim tokovima. Svakoga dana po desetak sati bez vode ostaju naselja Hadžet, Rasadnik, Mur, Bukreš, Šestovo, Potok i Deževski put.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << filterskom postrojenju gradskog vodovoda Fonetu je danas rečeno da su restrikcije vode uvedene zbog nestašice i da nije bilo moguće izbeći ovaj potez.

"Veliki broj građana u letnjim mesecima nesavesno troši vodu i zaliva bašte, što je osnovni razlog nestašice", kaže rukovodilac filterskog postojenja Rifat Rašljanin.

"Naš cilj je da restrikcijom ravnomerno rasporedimo vodu kojom raspolažemo. Postoji disproporcija između proizvodnih mogućnosti i potreba. Novi Pazar ima 450 litara vode u sekundi, a treba mu 550 litara u sekundi", kaže on.

Prema njegovim rečima, suša ovoga leta indirektno prouzrokuje restrikciju jer mnogi Novopazarci nesavesno troše vodu.

"Svi znamo da postoje nesavesni sugrađani koji peru automobile i zalivaju bašte. To je osnovni problem, jer oni neće da znaju da je voda svima potrebna. Mnogi piljari, takođe, prskaju voće i na ovaj način nenamenski troše vodu”, kaže Rašljanin.

U Javnom komunalom preduzeću Vodovod i kanalizacija ističu da se veliki broj građana nesavesno priključio na vodovodnu mrežu, te na taj način prave gubitke i nemilice troše vodu.

"Postoji i taj problem što vodovodna mreža nije u potpunosti zamenjena, pa imamo i gubitke, ali apelujem na savest građana da se prema vodi ponašaju kao prema blagu koje pripada svima”, kaže Rašljanin.

Iz opštinske Komunalne inspekcije rečeno je Fonetu da je predivđena kazna za nesavesno trošenje vode u letnjim mesecima od 10.000 do 50.000 dinara za pravna lica i od 500 do 5.000 dinara za fizička lica kod sudije za prekršaje.

Na licu mesta komunalni inspektori kažnjavaju pravna lica sa pet hiljada, a fizička lica sa 500 dinara. Inspektori svakodnevno kažnjavaju građane koji troše vodu uglavnom perući automobile i zalivajući bašte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.