Izvor: B92, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svratište za decu i mlade u Rex-u

Beograd -- B92 se uključio u rešavanje problema beskućnika u Beogradu: od nedelje privremeno svratište u kulturnom centru Rex.

Privremeno Svratište za decu koja žive i rade na ulici, biće otvoreno od nedelje 30. decembra svakodnevno u prostorijama Kulturnog centra B92 "Sinema Rex", u Jevrejskoj ulici 16 za dnevni boravak dece, dok je prenoćište obezbeđeno u Zavodu za vaspitanje dece i omladine Beograd, u Bulevaru oslobođenja 219.

Na ova dva punkta odvijaće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se privremeno aktivnosti Svratišta u narednih mesec dana, dok se ne renovira prostor u Krfskoj ulici koji je Centru za Integraciju mladih na korišćenje ustupio Gradski sekretarijat za dečiju i socijalnu zaštitu.

U okviru dnevnog boravka, mladima će svakoga dana od 17 do 22 sata biti otvorena vrata Svratišta u Rex-u gde će biti obezbeđeni topli obrok, garderoba, usluge socijalnog radnika, psihologa i medicinske sestre, kao i druge dosadašnje aktivnosti opismenjavanja i integracije – kreativne radionice, psihosocijalna podrška i drugo. Zavod za vaspitanje dece i omladine Beograd će obezbediti prostor za urgentni smeštaj tokom noći, dati profesionalnu i neophodnu zdravstvenu i psihološku podršku.

Svratište za decu koja žive i rade na ulici, prvo i jedino te vrste kod nas, NVO Centar za integraciju mladih inicirao je kao pilot projekat sa ciljem da podrži postepeno uključivanje dece sa ulice u sistem sveobuhvatne socijalne zaštite.

Rad sa decom u Svratištu i na terenu bazira se na dobrovoljnosti, participativnosti i individualnosti u pristupu detetu, a na osnovu prethodnih istraživanja u zemlji i iz pozitivnih iskustava drugih zemalja. Aktivnosti Svratišta obavljaju se u saradnji sa Gradskim centrom za socijalni rad.

Donator projekta je Fond za socijalne inovacije pri Ministarstvu rada i socijalne politike, uz podršku UNDP-a, EAR-a i Vlade Srbije, Save the Children, UNESCO i OEBS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.