Stigle cisterne, čeka se kiša

Izvor: B92, 23.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigle cisterne, čeka se kiša

Beograd, Čačak, Požega -- Dok se stanovništvu u zapadnoj Srbiji voda doprema u cisternama, počelo je smanjenje biološkog minimuma u reci Rzav.

Direktor Javnog preduzeća "Rzav" iz Arilja Ljubo Lazović izjavio je FoNetu da su ekipe na terenu kako bi smanjile biološki minimim u reci Rzav, što bi trebalo da poboljša snabdevanje vodom.

"Zaposleni su izašli na teren da pokušaju da to regulišu, kako bi se obezbedio višak vode za proizvodnju. Međutim, ni 450 litara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vode u sekundi neće biti dovoljno za normalno vodosnabdevanje ovih pet opština. I dalje će biti restrikcija, to neće biti rešeno dok ne počnu padavine, odnosno, dok se vodostaj Rzava ne povrati u normalu", rekao je Lazović.

Deset vojnih cisterni u Požegi

Deset vojnih cisterni jutros su u Požegi raspoređene na lokacijama gde je vodosnabdevanje najkritičnije, izjavio je direktor komunalnog preduzeća u toj opštini Miljko Kragović. Cisterne Vojske Srbije su u Požegu dopremljene prošle noći, kazao je Kragović.

Takođe, za nekoliko prigradskih naselja, ali i sam grad Arilje, obezbeđeno je pet cisterni. Zbog problema u vodosnabdevanju, jedna cisterna obezbeđuje vodu i meštanima Rudnika u Gornjem Milanovcu.

Snabdevanje vodom pet opština Moravičkog i Zlatiborskog okruga je "blago poboljšano" nakon smanjenja biološkog minimuma. Trenutno se u regionalni vodo-sistem za Čačak, Gornji Milanovac, Požegu, Arilje i Lučane isporučuje 450 litara vode u sekundi.

Inače, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja saopštilo je da smanjenje biološkog minimuma reke Rzav od 100 litara u sekundi neće ugroziti biljni i životinjski svet u toj reci.

U Arilju smatraju da je pogrešna odluka Ministarstva ekologije, doneta u petak, da se odobri smanjenje biološkog minimuma u reci Rzav.

Predsednik Skupštine opštine Arilje Momo Plazinčić je izjavio da je u četvrtak na vanrednoj sednici lokalnog parlamenta odlučeno da se zabrani smanjenje biološkog minimuma u reci.

"Pokazali smo dobru volju, dali smo vodu za piće, sad nam traže i reku ili deo reke, posle će nam tražiti i klimu", rekao je Plazinčić.

Čačak: Bolje, ali i dalje otežano

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Vodovod Čačak Zoran Pantović izjavio je danas da je vodosnabdevanje u tom gradu i dalje otežano, ali da je nešto bolje u odnosu na prethodne dane.

Čačku se, nakon smanjenja biološkog minimuma u reci Rzav, od petka uveče isporučuju dodatna 54 sekundna litra, odnosno Vodovod građanima distribuira 370 litara u sekundi, rekao je Pantović.

On je na konferenciji za novinare najavio da će tokom vikenda bez vode biti najveći potrošač - kompanija Sloboda, dok će od ponedeljka početi novi ciklus isključenja prigradskih naselja, u trajanju od po 24 sata.

Prvi put od 13. avgusta u ovo vreme imaa vode u gradskim rezervoarima. Deset dana su gradski rezervoari bili prazni. To nije neki veliki nivo, ali je značajan napredak u odnosu na prethodni period, izjavio je Pantović.

Vode još nema u visinskim zonama nekoliko prigradskih naselja i tamo su upućene cisterne.

Gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević je rekao da je naložio načelniku inspekcijskih službi da tokom vikenda pojačano obilaze gradsko i seosko područje.

"Nećemo dozvoliti da se jednoj reci smanjuje biološki minimum, a da neko neracionalno i nesavesno troši vodu", izjavio je Stanojević.

Načelnik Zavoda za javno zdravlje u Čačku Vesna Šumanov rekla je da je voda hemijski i bakteriološki ispravna, kao i da se na zahtev Ministarstva poljoprivrede reka Rzav kontroliše tri puta dnevno, nizvodno od vodozahvata.

Situacija se blago popravlja i u Lučanima i Gornjem Milanovcu, posle smanjenja biološkog minimuma na Rzavu, ali restrikcije su i dalje na snazi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PANTOVIĆ: OTEŽANO, ALI BOLJE

Izvor: Kurir, 23.Avg.2008

ČAČAK, 23. avgust 2008. (FoNet) - Direktor Javnog komunalnog preduzeća Vodovod Čačak Zoran Pantović izjavio je danas da je vodosnabdevanje u tom gradu i dalje otežano, ali da je nešto bolje u odnosu na prethodne dane. čačku se, nakon smanjenja biološkog minimuma u reci Rzav, od petka uveče...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.