Šta čeka novog direktora RFZO?

Izvor: Politika, 05.Dec.2012, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta čeka novog direktora RFZO?

Dugovi fonda 11,9 milijardi, najveći problem neuplaćivanje doprinosa. – Vukica Kocić-Pešić mogući kandidat

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), profesor dr Aleksandar Vuksanović juče je bio na svom radnom mestu iako je u petak podneo ostavku na ovu funkciju.

Za „Politiku” kaže da je ostavku podneo iz ličnih razloga, ali da sa ovog mesta odlazi zadovoljan. Dr Vuksanović je juče bio na više sastanaka, a iz zgrade RFZO i formalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će otići pošto se isprati procedura predviđena za ovu situaciju: ostavku mora da usvoji Upravni odbor RFZO, zatim se ona upućuje vladi, koja je usvaja.

– Na mesto direktora imenovan sam u oktobru 2010. godine, kada je kriza bila u punom jeku i kada su uplate za doprinose postajale sve neredovnije, povećavala se nezaposlenost, evro je rastao, a sve se to odražavalo i na rad RFZO. Ipak i u takvim uslovima, kada je zatečeni dug fonda za lekove izdate na recept apotekarskim ustanovama iznosio 15 milijardi dinara, uspeli smo da dug smanjimo na 11,9 milijardi, znači za više od tri milijarde, sa tendencijom daljeg snižavanja – kaže dr Vuksanović.

Proteklih dana direktor RFZO je bio izložen kritici: prvo je u Skupštini Srbije tokom rasprave o budžetu, ministar finansija Mlađan Dinkić optužio Vuksanovića da je on kadar Demokratske stranke i da je dopustio da se nagomilavaju dugovi prema bolnicama, a rad RFZO kritikovala je i ministarka zdravlja profesorka dr Slavica Đukić-Dejanović. Ministarka je izjavila da najbitnije zdravstvene institucije ne rade u skladu sa zakonom i da su se nadležnosti izmešale

Vuksanović je podsetio da je nedostatak novca u kasi RFZO posledica manjeg broja zaposlenih i neuplaćenih doprinosa, a ne rezultat njegov rada. Navodi podatak da su dugovanja za zdravstveno osiguranje premašila cifru od 130 milijardi dinara, što je podatak Poreske uprave, u čijoj je nadležnosti da kontroliše i uplatu doprinosa za zdravstvo. Jedan od razloga zašto u RFZO nema dovoljno novca je i to što Vlada Srbije nije uplaćivala doprinose za 1,3 miliona nezaposlenih, izbeglih, raseljenih i drugih socijalno ugroženih kategorija stanovništva. Umesto da se za tu svrhu u kasu RFZO slilo 52 milijarde dinara, stiglo je svega 1,6 milijardi.

Dr Vuksanović je po specijalnosti urolog i kako je najavio vraća se radu sa pacijentima i nastavi na Medicinskom fakultetu, čiji je profesor.

Umesto dr Vuksanovića, kao jedan od najozbiljnijih kandidata za ovu funkciju pominje se Vukica Kocić-Pešić, nekadašnja direktora Apotekarske ustanove „Beograd”, u periodu od 2004. do 2007. godine. Specijalista je farmaceutskog menadžmenta i marketinga, a u beogradskim apotekama se bavila uvođenjem sistema kvaliteta lekove. Ona je iz ove ustanove otišla u leto 2007. godine ne mesto direktora razvoja i poslovanja i kontrole kvaliteta u firmu „Adok farmacija” koja se bavi uvozom lekova.

O. Popović

objavljeno: 05.12.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Uskoro novi direktor RFZO

Izvor: B92, 05.Dec.2012

Beograd -- Vlada će uskoro predložiti kandidate za direktora RFZO, kaže ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović. Jedan od potencijalnih kandidata Vukica Kocić Pešić..."Obaveštena sam da će 12. decembra Upravni odbor analizirati ostavku prof. Aleksandra Vuksanovića, a nakon toga je na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.