Izvor: B92, 18.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomen ploča Draganu Maksimoviću

Beograd -- Šest godina od smrti glumca Dragana Maksimovića u Beogradu otkrivena spomen ploča.

Maksimovića je zverski prebila grupa Skinhedsa i navijača Rada, misleći da je Rom. Na inicijativu reditelja Gorana Markovića i blogera sajta B92, Skupština grada je organizovala postavljanje ploče na mestu gde je Dragan Maksimović napadnut. Napadači nikada nisu privedeni pravdi i niko nije odgovarao za svoje postupke.

Minutom ćutanja svi prisutni na Zelenom vencu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod autobuske stanice odali su poštu pokojnom Draganu Maksimoviću. Gradonačelnik Beograda otkrio je spomen ploču koja će podsećati ljude na tragičnu okolnost kada su skinhedsi i navijači Rada brutalno pretukli prvaka drame Narodnog pozorišta.

Mnogi javne ličnosti ostale su zaprepašćene zato što Maksimovićeve ubice nisu privedene pravdi, a njegova smrt čak nije bila ni medijski zabeležena. "Nismo slutili da će drama Dragana Maksimovića biti ovako jaka i iznenadna na ovom mestu", rekla je glumica Danica Maksimović.

Reditelj Goran Marković je, kada je podneo inicijativu za postavljenje ploče, tražio i da se istraže okolnosti pod kojima je Dragan Maksimović umro, kao i da se pronađu i kazne krivci, ali do sada oni nisu pronađeni.

Dragan Maksimović je odigrao niz značajnih televizijskih, filmsih i pozorišnih uloga. Bio je omiljeni glumac Pitera Bruka i član Narodnog pozorišta. Glumio je u filmovima Petrijin venac, Vreme čuda, Mi nismo anđeli, Lepa sela lepo gore, Usijanje i mnogim drugim predstavama i televizijskim serijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.