Sindikati: dva miliona siromašnih

Izvor: B92, 31.Jan.2011, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati: dva miliona siromašnih

Beograd -- Srbija se suočava za konstantnim padom životnog standarda građana i taj pad bi u 2011. godini mogao biti još izraženiji, ocenili su sindikati.

Danas u našoj zemlji oko dva miliona građana siromašno, ocenili su predstavnici reprezentativnih sindikata. .

Predsednica ASNS Ranka Savić izjavila je da je u Srbiji socijalno-ekonomski dijalog zamro i da socijalnu mapu karakteriše povećanje nezaposlenosti, postojanje oko pola miliona korisnika socijalne zaštite, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a dramatičan je i rast troškova za osnovne namirnice.

Poražavajuće su najave novih poskupljenja, pre svega struje, komunalija i prevoza, a novi otkazi i otpuštanja zaposlenih dodatno će pogoršati situaciju, rekla je predsednica ASNS Ranka Savić, na Okruglom stolu "Socijalna mapa i standard stanovništva Srbije u ekonomski teškoj 2011".

Ona je navela da u našoj zemlji sada samo 17 odsto poslodavaca redovno isplaćuje zarade, a oko 650.000 radnika u Srbiji neredovno prima plate i dodala da veliki broj ljudi traži pomoć zbog "dužničke krize", kako bi uspeli da otplate prispele rate kredita, lizing obaveze i minuse na računima.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Milorad Mijatović ponovio je da je u Srbiji najveći problem nezaposlenost, s obzirom na to da u našoj zemlji radi 1, 8 miliona ljudi, a da broj izdržavanih lica iznosi oko tri miliona.

Istakavši da u Srbiji po tom pitanju postoji nemoć institucija, Mijatović je ocenio da je Srbija u 2010. godini po nivou životnog standarda građana dostigla istorijski minimum.

On je predložio da se u cilju povećanja zaposlenosti u Srbiji investicije usmere u razvoj poljoprivrede i infrastrukturne projekte, a smanji udeo "sive ekonomije".

Predstavnica Crvenog krsta Dragica Kljajić ukazala je da na teritoriji Srbije 29.840 najugroženijih građana koristi usluge narodnih kuhinja, a da je Vlada Srbije sredstvima iz rebalansa budžeta za 2010. godinu omogućila njihovo nesmetano funkcionisanje u narednih osam meseci

Kljajićeva je dodala i da je tim sredstvima obezbeđeno 35.550 paketa hrane i higijene za socijalno najugroženije građane

Ipak, kako je kazala, najugroženije opštine na jugu Srbije često nemaju narodne kuhinje, jer nisu u stanju da obezbede uslove za njihovo otvaranje.

"Uslov za otvaranje narodnih kuninja nije broj najsiromašnijih, već mora da postoji finansijska mogućnost i dobra volja lokalne samouprave da takve kuhinje otvori", dodala je Kljajićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.