Silne eksplozije na Rudniku oštećuju kuće i objekte

Izvor: NaDlanu.com, 14.Jun.2013, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silne eksplozije na Rudniku oštećuju kuće i objekte

Od miniranja u Rudniku olova i cinka (ROC) na planini Rudnik godinama stradaju kuće i drugi objekti, zbog čega su upućene žalbe Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima, a podnete su i tužbe sudovima, tvrde meštani koji žive u blizini zone eksplozija.

Prema rečima Duška Filipovića (54), od siline eksplozija pucaju štokovi na vratima, a u vazduhu je olovna prašina od površinskih miniranja, dok potoci menjaju pravac toka zbog čega je spor stigao pred Upravni sud Srbije. Radmilo >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << Džoković (64) kaže da se miniranje vrši na 35 metara od njegove kuće, i to po 30 eksplozivnih punjenja dnevno, zbog čega padaju odžaci sa kuća.On vodi već sedam godina vodi sudski spor sa ROC-om. Bivši pomoćnik minera u ROC Dejan Stanivukov objašnjava da se umesto punjenja propisane jačine, od najviše 28 kilograma po jednom paljenju, koriste i tri puta jača eksplozivna punjenja. On je izjavo da će svedočiti "pred svakim sudom i komisijom" o tome kako se radi u Rudniku, kao i da je lično gledao kako lete komadi razbijenih stena po okolini i da se miniranje vrši bez sirena za uzbunu. Direktor ROC Aco Ilić u izjavi za agenciju Beta odbacio je sve tvrdnje meštana kao neistinite i izjavio da se u ovom rudniku radi po zakonu i propisima. "Po prijavama meštana kontrole su vršili brojni nadležni državni organi i inspekcije i utvrdili da ništa nije tačno, o čemu posedujemo svu dokumentaciju, a njihove namere (meštana) imaju drugi cilj", rekao je Ilić. Izvor: Beta

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.