Izvor: B92, 30.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šar-planina predložena Unesku

Beograd -- Zavod za zaštitu prirodne sredine Srbije nominovao je nacionalni park Šar-planinu za Uneskovu listu svetskih prirodnih baština.

Ukoliko se nominacija prihvati, taj lokalitet bi se u toku 2008. godine našao na Uneskovoj listi, rečeno je na konferenciji za novinare. Prema rečima direktorke Zavoda Lidije Amidžić, prednost za nominaciju Šar-planina je dobila u odnosu na druge oblasti pre svega zbog prirodnog bogatstva i raznovrsnosti, ali i geografskih odlika i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << autohtonog stanovništva koje naseljava te oblasti.

Prema njenim rečima, dokumenta o Šar-planini biće predata 2. februara, u sedištu Uneska u Parizu, a dalja procedura neće biti brza, jer će višečlana komisija te organizacije više puta dolaziti da vidi lokalitet i verovatno će tražiti dodatnu dokumentaciju.

Ona je dodala i da bi, ukoliko bi se našla na listi, Šar-planina bila pod većom zaštitom i Ujedinjenih nacija i drugih organizacija, a imala bi i veća sredstva za očuvanje i edukaciju o zaštiti prirodne sredine.

Šar-planina je centralnobalkanska planina koja se prostire na pet kosovskih opština (Štrpce, Suva Reka, Kačanik, Prizren i Goran) i predstavlja raskrsnicu svih važnih evropskih i balkanskih puteva.

Ta planina je poznata po velikoj raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta, a do sada je otkriveno 350 endemičnih vrsta, odnosno onih vrsta koje uspevaju samo na tom lokalitetu.

Biljni svet Šar-planine čini oko 45 odsto biljnog sveta kojim raspolaže Srbija, ima 70 odsto ukupnog broja vrsta vodozemaca i gmizavaca i 45 odsto vrsta ptica koja postoje u Srbiji.

Pored prirodnog bogatstva, odlikuje se i kulturnim bogatstvom, jer su tamo nađeni materijalni dokazi iz neolitskog, bronzanog i gvozdenog doba, kao i predmeti iz perioda Rimskog carstva, a iz perioda srpske srednjovekovne države tamo se nalaze ostaci trideset jednog manastira, koji su izgrađeni od XII do XVI veka.

Većina tih manastira je tokom NATO bombardovanja uništena ili delimično uništena, a oni se nalaze u zaštićenom području ili na njegovoj granici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.