Izvor: B92, 29.Okt.2010, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo 4 posto Roma ide u vrtić

Beograd -- Svega četiri odsto romske dece uključeno je u predškolsko obrazovanje, a od ukupnog broja njih koji upišu osnovnu školu, samo 30 odsto završi osmi razred.

Te podatke izneo je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović.

Na radionici Obrazovanje Romkinja u Srbiji, održanoj u Palati Srbija u Beogradu, Mihajlović je ukazao i na podatak da roditelji četiri petine romske dece nemaju osnovno obrazovanje, tako da ne mogu ni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da im pomognu.

"Pored toga što roditelji ne mogu da pomognu u školovanju, barijera su i siromaštvo i nepoznavanje jezika", dodao je Mihajlović.

On je ocenio da su to i razlozi što što u specijalnim školama 85 odsto đaka čine romska deca.

"Ova deca su potpuno zdrava, ali zbog problema s kojima su suočeni, komisija ih je poslala u specijalne škole", ukazao je predsednik nacionalnog saveta Roma.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Tinde Kovač-Cerović poručila je da od ove školske godine takva vrsta problema više ne postoji pošto je ukinuta kategorizacija na osnovu koje su romska deca upisivana u specijalne škole.

"Sada postoji druga vrsta problema, predrasude sa kojima se suočavamo u školama. Zbog toga pozivam sve roditelje, ali i nastavnike koji imaju problem sa uključenjem dece u redovan obrazovni sistem da se obrate mreži podrške Ministarstva prosvete", kazala je Kovač- Cerovićeva.

Ona je rekla i da će ministarstvo prosvete posebnu pažnju posvetiti radu s romskim roditeljima, kako bi se i na taj način olakšalo obrazovanje romske dece.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić rekao je da će se u narednom periodu naročito voditi računa o budžetiranju namenskih sredstava za obrazovanje Roma.

"Bitna je i uloga lokalnih samouprava koje treba da osmisle i realizuju svoje pojedinačne planove akcije za unaprodjenje položaja Roma i za to će se sredstva posebno budžetirati", kazao je Antić.

Podršku održavanju radionice Obrazovanje Romkinja u Srbiji pružili su OEBS i Evropska unija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.