Izvor: B92, 07.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salmonela u tri obdaništa

Beograd -- Šesnaestoro dece i jedan vaspitač iz novobeogradskih obdaništa "Vrabac", "Petlić" i "Lastavica" zaraženi su salmonelom.

Pomenuta obdaništa su u sastavu Predškolske ustanove "11. april" i imaju ukupno 640 polaznika. Epidemiolozi iz Gradskog zavoda za javno zdravlje uzeli su uzorke svih namirnica i uzorke sa površina u centralnoj kuhinji, u kojoj se priprema hrana za 4.500 dece koja idu u novobeogradska obdaništa.

U Zavodu za javno zdravlje rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispitivanja očekuju u petak, najkasnije u ponedeljak, a nadležni kažu da je stanje u obdaništima redovno.

Direktorka Predškolske ustanove "11. april" Maja Stefanović za B92 kaže je odmah po prijavi jednog od roditelja čije dete je zaraženo salmonelom ustanova reagovala tako što su zaposleni kontaktirali sa roditeljima čija deca nisu dolazila u obdanište i posavetovali ih da decu odvedu na kontrolu.

"Moram da kažem da su naša deca dobro i da su svi na kućnom lečenju lekom baktisuptil. Od njih 16, dvoje je već dobilo potvrde da mogu da idu u obdanište, mada smo mi insistirali da urade sva tri brisa kako bismo bili sigurni", kaže ona.

"Nalazi, kada su vrtići u pitanju, govore o tome da je higijena zadovoljavajuća, da su sanitarne knjižice uredne i da ima dovoljno sredstava za higijenu", navodi ona.

"Procedura je poštovana i poštuje se svakog dana. Ništa ne želimo da prepustimo slučaju, reagovali smo u skladu s tim da je interes dece, zdravlje dece, na prvom mestu", kaže ona.

Nevenka Žakula, načelnica Epidemiološke službe Zavoda za zaštitu zdravlja, kaže za B92 da su epidemiološke ekipe izašle na lice mesta odmah pošto im je slučaj prijavljen i počele su ispitivanja u obdaništima.

"Mogu da kažem da je samo jedno dete hospitalizovano. Da bismo ispitali izvore i puteve prenošenja, zaposleni u obdaništima podvrgnuti su vanrednim pregledima, a takođe je uzeta koprokultura da bismo videli da li još ko od dece nosi uzročnika", kaže Žakula.

"Budući da su ispitivanja u toku, rezultate laboratorijskih analiza još nemamo. Očekujemo ih sutra, najkasnije u ponedeljak", kaže ona.

Predstavnica Sekretarijata za socijalnu i dečiju zaštitu Mirosinka Prodanović je za B92 pojavu salmonele u novobeogradskim vrtićima ocenila kao sporadičnu jer je samo nekolicina dece iz pomenutih obdaništa zaražena salmonelom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.