SUBNOR danas obeležava Dan ustanka

Izvor: Blic, 07.Jul.2011, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUBNOR danas obeležava Dan ustanka

Nekadašnji državni praznik, Dan ustanka, SUBNOR će danas obeležiti manifestacijom u Beloj Crkvi kod Krupnja.

Na svečanosti će, kako je najavljeno, govoriti ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, predsednik opštine Krupanj Savo Dorić i predsednik Republičkog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Srbije Miodrag Zečević.

Tom prilikom biće izveden kulturno-umetnički program "Srbija nezaborava", saopštio je Republički odbor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SUBNOR-a.

Pre 70 godina Žikica Jovanović Španac, borac lokalnog partizanskog odreda, u Beloj Crkvi na lokalnom tradicionalnom ivandanjskom seoskom vašaru ubio je dvojicu pripadnika žandarmerije - Milenka Brakovića i Bogdana Lončara, koji je bio izbeglica iz ondašnje NDH.

Taj dan je proglašen za početak oružane borbe pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije, a taj događaj prihvaćen je kasnije kao početak ustanka u Srbiji.

Pojedini istoričari smatraju da bi dan ustanka trebalo da bude 28. septembar, jer je toga dana 1941. godine oslobođen prvi grad u okupiranoj Srbiji Gornji Milanovac, koji su zajedno oslobodili četnici i partizani.

Dan ustanka se do 2000. obeležavao kao državni praznik, a njegovo praznovanje ukinuto je naredne godine, kada je donet Zakon o državnim i drugim praznicima.

Povezane vesti: Dan ustanka protiv fašizma ukinut zbog starog sukoba

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zločin i praznik

Izvor: Blic, 08.Jul.2011, 01:10

Otkuda pojedinim ljudima toliko drskosti da kritikuju državu zbog toga što 7. jul više nije državni praznik? Zar može zločin da se praznuje? Zar može ubistvo Bogdana Lončara i Milenka Brakovića da bude praznik?..Na Ivanjdan u Beloj Crkvi održan je vašar, a Žikica Jovanović Španac ubija,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.