SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SLAVI BLAGOVESTI

Izvor: Kurir, 07.Apr.2011, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SLAVI BLAGOVESTI

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležava Blagovesti, praznik sećanja na susret Device Marije i arhangela Gavrila, koji joj je, prema jevanđeljima, saopštio da će roditi spasitelja ljudskog roda.

Blagovesti, koji spadaju u Bogorodičine praznike, praznuju se od prvih dana hrišćanske propovedi, jer se smatra da je ovom vešću arhangela Gavrila obistinjeno proročanstvo strarozavetnog proroka Danila i da je vešću anđela blagovesnika počela hrišćanska istorija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << spasenja. Pola godine pošto je prvosvešteniku Zahariji javio da će u dubokoj starosti dobiti sina koji će biti Gospodnji Preteča (Jovan Krstitelj), isti Gospodnji arhanđeo Gavrilo javio se Devici Mariji u Nazaretu.

Prema Jevanđelju, arhangel Gavrilo se javio Devici Mariji obasjan arhangelskom svetlošću "u trenutku kada je ona držala otvorenu knjigu proroka Isajije i razmišljala o njegovom velikom proropčanstvu", i saopštio joj da će roditi sina Božjeg.

Sa ovom blagovešću arhangela, "silaskom svetog duha na prečistu devu" počinje obnova čovečanstva, a rečima arhangela Gavrila "Raduj se, Blagodatna, Gospod je s tobom", otvara se istorija Novog zaveta i počinje preobražaj čovečanstva.

U pravoslavnim hramovima scena Blagovesti sa Devicom Marijom sa belim krinom i jevanđeljem u ruci slika se na carskim dverima koja su ulaz u oltarski prostor i simbolično put u Carstvo nebesko.

Praznik bezgrešnog začeća Device Marije, koja je u 15. godini poverena na staranje pravednom Josifu, koji je tada imao 84 godine, slavi se uvek 7. aprila, tačno devet meseci pre Božića. Ovaj praznik, kao i Božić i Vaskrs, spadaju u radosne događaje i radosne hrišćanske praznike.

Dan posle praznika, Crkva slavi svetog arhangela Gavrila, koji je, prema zapisima četvorojevanđelja, zadužen za radosne vesti.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas su Blagovesti

Izvor: S media, 07.Apr.2011

Blagovesti je praznik koji Srpska pravoslavna crkva proslavlja 25. marta (7. aprila). Spada u Bogorodičine praznike. ..Pola godine pošto je prvosvešteniku Zahariji projavio da će u dubokoj starosti dobiti sina koji će biti Gospodnji Preteča (sv. Jovan Krstitelj), isti Gospodnji arhanđeo, Gavrilo,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.