Izvor: B92, 27.Okt.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj hraniteljskih porodica

Beograd -- U Srbiji raste broj hraniteljskih porodica. Centar za porodični smeštaj obeležio je godinu dana rada uručenjem zahvalnica i nagrada.

U Srbiji je u hraniteljstvu oko 4.400 dece u 3.500 hraniteljskih porodica. U odnosu na 2003. godinu godinu raste broj onih koji se odlučuju da kao hranitelji pruže dom deci čiji roditeli iz određenih razloga nisu u mogućnosti da se brinu o njima.

Centar za porodični smeštaj obeležio je, u organizaciji Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za rad i socijalnu poltiiku, sa decom i hraniteljima godinu dana postojanja, a najvrednijima su uručene zahvalnice i nagrade.

Život u hraniteljskim porodicama omogućio je mnogim mališanima da se, sem redovnom učenju, aktivno posvete i vanškolskim aktivnostima. Tako su neki odabrali poeziju, neki muziku, a ima i aktivnih sportista.

Jedan od njih je i Nikola Milenković.

"Treniram džudo pet godina i četiri puta sam bio prvak Srbije u džudou. Putovao sam u Italiju dva puta, u Makedoniju pet-šest puta, u Mađarsku pet-šest puta, u Hrvatsku. Sad bi trebalo da idem u Grčku", kaže Nikola.

Jedina želja hranitelja je da mališane izvedu na pravi put i omoguće im bezbrižno detinjstvo. Stana Ćirić na hraniteljstvo se odlučila posle 25 godina službe u zdravstvu.

"To je jedna divna stvar i humana, pomoći detetu koje je živelo u jednoj porodici - majka bolesna, baba stara, bio je kao dete zlostavljan, zanemarivan, došao je u jako lošem stanju kod mene u porodicu. Sad je mali postigao jako veliki uspeh, odličan je đak", priča Stana Ćirić.

Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović kaže da je u planu da u Srbiji bude više centara za porodični smeštaj i to uprkos svetskoj ekonomskoj krizi.

"Naša ideja je da, pored ovog Centra za hraniteljstvo i porodični smeštaj u Beogradu, razvijemo u narednoj godini još pet centara u onim gradovima i opštinama u kojima postoji najveća potreba za tom vrstom usluge, a ono što maksimalistički posmatrano, nameravamo u narednom petogodišnjem periodu jeste da u Srbiji imamo 16 ovakvih centara", najavljuje on.

Pomoć je, međutim, neophodna kako deci, tako i hraniteljima, kaže direktorka Centra za porodični smeštaj u Beogradu Dobrila Grujić.

"Ova ustanova razmišlja da formira jednu fondaciju u kojoj ćemo obezbeđivati sredstva i druga dobra kojima ćemo podsticati decu i obezbeđivati zaista sve uslove ne bi li svoje snove i razvoj usmerili ka onome što je njihova uspešna budućnost", najavljuje ona.

Mališane je pozdravio ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić i uručio im poklone: slikovnice i knjige.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.