Radišić: Širi se požar na Čigoti

Izvor: Politika, 24.Avg.2012, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radišić: Širi se požar na Čigoti

ČIGOTA – Požar na Čigoti na Zlatiboru širi se neverovatnom brzinom usled jakog vetra koji ne prestaje da duva, izjavio je danas Blagoje Radišić, šef smene Vatrogasno spasilačke jedinice Užice.

Radišić je rekao Tanjugu da se na Čigoti u toku dana požar proširio na hiljade kilometara pašnjaka, a gori i oko 100 hektara šume.

 Po njegovim rečima, 107 vatrogasaca iz cele Srbije, ulažu maksimalne napore i danonoćno su na terenu.

„Spavamo na smenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po nekoliko sati, ali ne idemo nikuda odavde. Pored vetra, veliki problem nam je i nepristupačan teren. Danas smo imali pomoć samo jednog helikoptera, ali smo ipak uspeli da odbranimo vikend kuće u naselju Međi do”, ističe Radišić.  

------------------------------------------

BEOGRAD – Snažan vetar razbuktao je tokom noći požar na nekoliko ugašenih lokacija na Čigoti koji je proširio i zapadnim obroncima ka Carevom polju i Medveđem dolu gde su izgorele dve manje vikendice i dve kolibe, izjavio je danas Tanjugu komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Užice Saša Cicvarić.

Cicvarić je istakao da je noćas sprečeno širenje požara ka Rakovici i Gostilju, gde i bilo najrizičnije, dodajući da naselja za sada nisu ugrožena.

„Pored 107 vatrogasaca, šumara i dobrovoljaca, angažovana je i mehanizacija, a očekujemo dolazak i dva helikoptera za gašenje požara,čija pomoć nam je neophodna zbog nepristupačnog terena”, kazao je Cicvarić.

On je napomenuo da su tokom noći stočari izveli stada na sigurno.

Načelnik Uprave MUP-a za vatrogasno spasilačke jedinice Goran Nikolić izjavio je nešto ranije Tanjugu da je požar na Čigoti sada zahvatio oko 150 hektara.

Nikolić je naveo da su vatrogasci tokom cele noći gasili požar koji još uvek nije u potpunosti lokalizovan i da se na nekoliko mesta i dalje širi.

Požar je zahvatio tri brda i veliki problem pričinjava suva trava, pašnjaci i nisko rastinje, istakao je Nikolić.

On je izrazio nadu da će u toku dana ovaj požar, koji je trenutno najveći u Srbiji, biti stavljen pod kontrolu.

Nikolić je rekao da se broj požara povećava i da je do jutros zabeleženo 266 požara u Srbiji.

Kod Ljubovije na površini od oko 300 hektara vatra je zahvatila nisko rastinje i mešovitu šumu, rekao je Nikolić.

Tanjug

objavljeno: 24.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.