Izvor: B92, 15.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radikali bratime Zemun sa Damaskom

Beograd -- Novi pobratim opštine Zemun biće okrug Rif Damask u Siriji, zemlji koju mnogi u svetu smatraju zaštitnicom terorizma.

Pronaći bilo kakav simbol Orijenta u Zemunu veoma je teško. Grad na obali Dunava pre podseća na svoje srednjeevropske rođake izgrađene u doba Austro-Ugarske. Ali da ne bude više tako, potrudila se predsednica opštine Gordana Pop Lazić, koja je sklopila dogovor o bratimiljenju Zemuna sa okrugom Rif Damask u Siriji.

Okrug Rif Damask >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i čitava država Sirija se nalaze pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, sličnim onima pod kojima je Srbija bila tokom devedesetih godina, kada je stranka predsednice opštine učestvovala u vlasti. Siriji čak preti i bombardovanje, jer je Izrael optužuje da krije okorele teroriste, pripadnike militantnog Hamasa i proiranskog Hezbolaha. U Srpskoj radikalnoj stranci, ipak, veruju da je korisno biti pobratim Rif Damaska.

"Siguran sam da imaju neku ekonomsku korist. I napravili su, čuo sam, neke brojne aranžmane za različite firme, ali ja nisam ulazio u to i ne bavim se trenutno tim pitanjem", kaže Aleksandar Vučić, potpredsednik SRS.

Kada su čuli za bratimljenje sa Rif Damaskom, u zemunskom odboru DS-a najavili su da će zatražiti ostavku Gordane Pop Lazić, jer prijateljstvom sa jednom, kako kažu, odmetničkom zemljom, ugrožava položaj Srbije pred odlučujuće pregovore o Kosovu i o prijemu u Evropsku uniju.

"Što se tiče građana Zemuna i građana Srbije oni mogu da vide - tako će izgledati cela zemlja ako radikali pobede. Imaćemo specijalne odnose sa Severnom Korejom, Iranom, Sirijom, a i živećemo kao što se živi u tim zemljama. Bićemo u izolaciji. To ovaj primer jasno pokazuje", kaže Vuk Dinčić iz opštinskog odbora DS u Zemunu.

Pre nekoliko meseci zemunske opštinske vlasti pobratimile su se sa gradom Krfom u Grčkoj, ali je tada čitavo opštinsko veće, uključujući i demokrate, stalo iza tog poteza, jer su smatrali da je to prijateljstvo korisno za Zemun. Ipak, zemunska opozicija podseća da je to pre mogao da bude izuzetak koji potvrdjuje pravilo, imajući u vidu da su u vreme prethodne vladavine radikala za počasne građane Zemuna izabrani ultranacionalisti Žan Mari Le Pen, Vladimir Žirinovski kao i nekadašnji SS oficir, Franc Šenhuber.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.