Izvor: B92, 13.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi brigadni generali

Beograd -- Vojska Srbije i zvanično je dobila prvih 17 brigadnih generala, kojima je Ministar odbrane Dragan Šutanovac, u ime predsednika Republike, uručio ukaze o unapređenju u taj čin.

Predsednik Republike je ukaze o unapređenju 17 pukovnika u čin brigadnog generala doneo 9. maja, i to su prve starešine unapređene u čin brigadnog generala nakon uvođenja tog čina novim Zakonom o Vojsci Srbije.

Zakon o Vojsci Srbije usvojen je u decembru 2007. godine i njime >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su, u članu 22, propisani činovi za profesionalne vojnike, podoficire i oficire.

Za profesionalne vojnike predviđeni su činovi razvodnik, desetar i mlađi vodnik dok podoficiri mogu imati čin vodnika, starijeg vodnika, starijeg vodnika prve klase, zastavnika i zastavnika prve klase.

Za oficire u svim rodovima i službama propisani su činovi potporučnika, poručnika, kapetana, majora, potpukovnika, pukovnika, brigadnog generala, general-majora, general-potpukovnika i generala.

Učenici i studenti vojnoškolskih ustanova, osobe na drugom stručnom osposobljavanju za oficire i podoficire, vojnici na služenju vojnog roka i osobe u rezervnom sastavu, takođe mogu dobiti činove.

Za njih su, u Zakonu o Vojsci Srbije, propisani činovi razvodnik, desetar i mlađi vodnik.

Šutanovac je, na svečanosti u Domu Vojske, izrazio zadovoljstvo što, u ime predsednika Srbije, uručuje najvrednija priznanja koja mogu dobiti starešine Vojske Srbije.

On je naglasio da unapređenje u čin generala znači dostizanje samog vrha profesije i predstavlja veliku čast za oficire i njihove porodice, koje su im pružale bezrezervnu podršku tokom karijere.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dupliran broj generala

Izvor: Politika, 13.Maj.2008

Čin brigadnog generala dobilo 17 pukovnika, među njima komandant Specijalne brigade Ilija Todorov, direktor VOA Zdravko Jelisavčić, zamenik direkora VBA Živko Terzić… ..U Centralnom domu Vojske Srbije u Beogradu juče je ministar odbrane Dragan Šutanovac sedamnaestorici pukovnika uručio predsedničke...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.