Protiv monaha crkveno-sudski postupak

Izvor: S media, 06.Jun.2010, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv monaha crkveno-sudski postupak

Član pravnog saveta Mitoropolije crnogorsko-primorske, protojerej Velibor Džomić izjavio je danas da će se monasi koji su samovoljno napustili manastir Crna Reka tri puta pozvati da se u njega vrate, a ako ne poslušaju, protiv njih će biti pokrenut crkveno-sudski postupak.

"U najgorem slučaju, propisana je kazna lišenja svešteničkog i monaškog čina", rekao je Džomić u intervjuu dnevniku "Politika".

Komentarišući samovoljno napuštanje manastira Crna >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Reka nastojatelja tog manastira protosindjela Nikolaja i dela bratije, Džomić je kazao da monasi nemaju pravo da samovoljno istupaju iz manastira i privatno se nastanjuju.

On je dodao da "crkva nikada nikog silom nije držala u manastiru" pa nema razloga, a ni mehanaizama, da to ni danas čini ističući da klirici imaju slobodu da donose odluke u pogledu svog daljeg načina života, ali imaju i odgovornost.

Prema njegovim rečima, administrator Eparhije raško-prizrenske mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije će u toku narednih mesec dana tri puta, pa i preko službenih glasila Patrijaršije, pozvati odbegle crnorečke monahe da se vrate u manastir.

"Ukoliko ne poslušaju poziv biće pokrenut crkveno-sudski postupak protiv svakog monaha pojedinačno", objasnio je Džomić i dodao da je istovremeno episkop dužan da sveštenomonahe stavi pod zabranu sveštenodejstva, a monahe pod zabranu pričešća.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.