Izvor: B92, 07.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u psihijatrijskim bolnicama

Beograd -- Članovi "Nezavisnosti" zatražili od vlade hitno donošenje uredbe kojom bi bilo omogućeno povećanje plata i isplatu dodatka.

Predstavnike tog sindikata je, nakon jednočasovnog protesta ispred Vlade Srbije, primila državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Ljiljana Milosavljević. Predsednik sindikata "Nezavisnost" Instituta "Dr Laza Lazarević" Goran Mladenović rekao je posle sastanka da su u Ministarstvu obećali da će sutra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preneti zahteve sindikata ministru Slobodanu Laloviću.

Prema njegovim rečima, Milosavljevićeva im je ponovila da je Vlada Srbije "tehnička vlada", da nije moguće da donese uredbu kojom bi se ostvarili zahtevi sindikata, ali da će pokušati na neki drugi način da im pomognu.

Mladenović je rekao da taj sindikat ostaje pri ranijoj najavi da sutra razmotri mogućnost stupanja u generalni štrajk.

Ispred zgrade Vlade Srbije protestovalo je više od 250 članova tog sindikata, koji su se oko 15.00 razišli.

Predstavnici sindikata prethodno su održali konferenciju za novinare, posle koje su krenuli u protestnu šetnju od Instituta za neuropsijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" do Vlade Srbije.

Prema njihovim rečima, Vlada Srbije, koja se "neustavno" proglasila tehničkom, odbija da potpiše protokol o povećanju plata i psihijatrijskom dodatku.

"Vlada Vojislava Koštunice nikako ne može da bude tehnička", rekli su oni i apelovali na političare da se što pre konstituiše Skupština Srbije i formra nova vlada.

U zahtevima je navedeno da zaposleni u psihijatrijskim ustanovama, stomatološkoj zaštiti i ostalim delatnostima zdravstva najoštrije osuđuju "ignorantski stav" Vlade Srbije i da od premijera Vojislava Koštunice zahtevaju da odmah preduzme korake za rešavanje štrajkačkih zahteva.

Lekari u psihijatrijskim ustanovama rade za oko 30.000 dinara, a ostali zaposleni za oko 15.000. Povećanje plata Ministarstvo zdravlja je obećalo, kako kažu u sindikatu, još u martu prošle godine. Posle skoro godinu dana borbe i pregovaranja zaposleni smatraju da su ih izigrale nadležne institucije.

"Bili smo zamoljeni da sačekamo novu vladu, ali ova tehnička vlada je podelila stanove, a nama ne može plate", kaže Zoran Ilić iz sindikata zdravstva "Nezavisnost".

Sve psihijatriske ustanove u štrajku će nastaviti i narednih dana jednočasovnu obustavu rada, a bolnica za mentalno obolele "Laza Lazarević" biće prva koja će najverovatnije stupiti i u generalni štrajk, najavio je Dragan Sinđelić, predsednik štrajkačkog odbora te bolnice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.