Protest u Brusu zbog mini-hidroelektrane

Izvor: RTS, 07.Jul.2019, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Brusu zbog mini-hidroelektrane

Još jedan protest zbog izgradnje mini-hidoelektrana. U Žiljcima nadomak Brusa protestovali su meštani sela koji žive kraj Graševačke reke, zabrinuti za njenu sudbinu i svoja imanja.
Malina na obroncima Kopaonika već je počela da zri. Danas protest meštana, ali ne zbog otkupne cene već zbog izgradnje postrojenja, koje će ih sprečiti da zalivaju malinu. To bi, kažu, ugrozilo njihovu egzistenciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zbog toga su sprečili izvođača radova da počne izgradnju mini-hidroelektrane u njihovom selu.

"Nemaju nikakave potpise građana da bi mogli da uđu u tu parcelu. Mi ćemo to i pismeno da dokažemo. Pokušali su na silu da uđu u moju parcelu, ja sam to sprečio", navodi Predrag Obradović iz sela Žiljca.
Dobrivoje Tatić navodi da se u tom kraju živi od uzgaja voća.
"To je uglavnom voćarski kraj, malina, kupina, voćnjak, bašte... Ovaj narod od toga živi. Ako nema vode, ako nema sa čim ovo da se polije, mi moramo negde da se selimo", objašnjava Tatić.
Protestu su se pridružili i meštani drugh sela u kojima je takođe planirana izgradnja mini-hidroelektrana na području opštine Brus, ali i Jošaničke banje.
"Svakoj sredini koja se bori protiv ovog projekta, istomišnjenici i ja dajemo nesebičnu podršku iz razloga što smo doživeli i videli kako to izgleda i koliko je to neverovatno veliki problem ne samo ekološki već i socijalni za sredinu u kojoj se to desi", kaže Jelena Drmanac iz Jošaničke banje, ekološki aktivista.
Na Graševačkoj reci od marta je u pogonu jedna mini-hidroelektrana. Vlasnik kaže da je uradio sve po zakonu, ispunio uslove Ministarstva ekologije i Zavoda za zaštitu prirode i sačuvao postojeći eko-sistem.
Zbog zalivanja bašti i voća u julu i avgustu ne koristi vodu iz reke za proizvodnju struje. Meštane brine to što je planirano da se pored ovog na reci izgrade još četiri ista postrojenja.
"Meni je ta hidroelektrana na deset metara od kuće, a mislim da ih je pet na reci. Ako nam reku uzme uzeće nam i selo i omladinu i sve. Ostaćemo stvarno uskraćeni za nešto od čega, sa čim živimo ceo život", ističe Miloje Savić iz sela Radmanovo.
Skupština opštine Brus je krajem 2017. poništila prethodno donete odluke o izdavanju lokacijskih uslova i građevinskih dozvola za izgradnju svih pet mini-hidroelektrana na Graševačkoj reci. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.