Protest radnika iz Trgovišta

Izvor: Blic, 14.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika iz Trgovišta

Tridesetak radnika firme „Kriko trejd" iz Trgovišta protestovalo je juče ispred Vrhovnog suda u Nemanjinoj. Njihovi zahtevi su bili revizija procesa kojim je rešeno da vraćaju dobijene plate zarađene za april i maj 2003. godine.



Radnici „Kriko obuće - Kriko trejd" štrajkovali su u julu 2003. godine za neisplaćene zarade iz aprila i maja iste godine. Zarade su im kasnije isplaćene, a problem je nastao zbog toga što je Opštinski sud u Vranju doneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << presudu da se zarade vrate. Od tada, svakom radniku se računa zatezna kamata i prinuđeni su da vraćaju pare, iako su ih pošteno zaradili.

- Noćas u 2 sata smo krenuli iz Trgovišta, ceo dan smo na ulici, ali ovo je jedino što možemo da pokušamo. Bili smo u Vladi Srbije, ali tamo nas niko nije primio. Nadam se da će ljudi razumeti u kakvom smo problemu i nepravdi zatečeni - priča predstavnik „Kriko trejda" Miodrag Popović.

Radnici su se žalili i na celokupni postupak, koji je po njihovim navodima vođen neregularno.

- Advokat koji je „branio" radnike je držao presude sve do dana kad je isteklo pravo žalbe. To znači da su dobili presude, koje su konačne i nepromenljive - objašnjava Miodrag Popović zamenik predsednika skupštine opštine Trgovište, koji je stao u zaštitu ovih oštećenih ljudi.

Oko 400 radnika je dobilo konačne presude, a neki su sa obračunatom zateznom kamatom „zaduženi" oko 80.000 dinara.

- Zaostale plate za april i maj su iznosile 14.000 dinara, a za jun još nisam isplaćen. Po rešenju sam obavezan da vratim 60.000 dinara, a ja ne znam odakle to da isplatim kad sam nezaposlen - priča Boban Trajković, oštećeni radnik.

Delegacija firme je primljena u Vrhovni sud, gde su pregovarali, ali nisu došli do odgovarajućeg rešenja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.