Proglašena epidemija novog gripa /Video/

Izvor: Blic, Tanjug, 11.Nov.2009, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglašena epidemija novog gripa /Video/

U Srbiji je od novog gripa do sada obolelo između 20.000 i 30.000 građana, rekao je za „Blic” ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Ministar, koji je juče zbog nepovoljne epidemiološke situacije proglasio epidemiju virusa A H1N1 u Srbiji, dodaje da građani neće dugo čekati na vakcinaciju, jer će ona početi dan nakon što prva pošiljka cepiva stigne u Srbiju, početkom decembra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />


Ugovor sa „Novartisom” o nabavci vakcina biće potpisan danas. Naše vlasti trenutno pregovaraju sa švajcarskom kompanijom o tome da rok za isporuku tri miliona vakcina ne bude mart nego kraj januara, budući da se glavni talas obolevanja očekuje odmah posle Nove godine.

Dr Branislav Tiodorović, predsednik Komisije za nabavku vakcine i član Radne grupe za pandemiju, nada se da ćemo najveći broj vakcina dobiti do kraja januara, jer u februaru i martu „nema smisla sprovoditi vakcinaciju”.

- Borimo se da „Novartis” nateramo da nam daju vakcinu koju su možda namenili nekoj drugoj zemlji gde nije proglašena epidemija. Sigurno ćemo uspeti da do kraja januara dobijemo bar milion i po doza - kaže za „Blic” dr Tiodorović.

Kako saznajemo, tokom sledeće nedelje „Novartis” i „Jugohemija” održaće sastanak u Bazelu povodom zahteva Srbije da joj se veća količina doza isporuči do kraja januara.

Očekuje nas još nekoliko talasa novog gripa, a najveći odmah posle Nove godine

Kada prve količine vakcina stignu u Srbiju, odmah će biti skladištene u Institutu za imunologiju i virusologiju „Torlak”.

Ministar Milosavljević kaže da je jedan od uslova na tenderu bio da je vakcina prošla sve kontrole u Evropskoj agenciji za lekove, tako da se ponovna analiza u Srbiji neće raditi.

- Dokumentacija „Novartisove” vakcine već je u Agenciji za lekove. U međuvremenu, u Institutu „Batut” prave se operativni planovi koji grad, odnosno javni zavod će dobiti vakcinu i koliko doza. Nadam se da će čim ona stigne u Srbiju i bude uskladištena u „Torlaku”, sutradan krenuti vakcinisanje građana - objašnjava dr Milosavljević.

Vakcinacija građanstva biće obavljena u domovima zdravlja, a participacija će biti minimum 50 odsto od cene vakcine, kaže Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Tako ćemo zajedno sa Hrvatskom biti među prvim zemljama van Evropske unije koje su počele vakcinaciju protiv virusa A H1N1. Plaćanje vakcine protiv novog gripa vršiće se po isporuci. Međutim, dogovor je da Srbija prvo plati avans, i to 20 odsto od ukupne cene cepiva.

Tomica Milosavljević

Prema rečima dr Tiodorovića, „Novartisova” vakcina je bezbedna i mogu da je prime svi građani stariji od šest meseci, a lekari će proveravati u kom trenutku mogu da je prime hronični bolesnici.

- Ako je neko alergičan na jaja ili piletinu, neće smeti da primi vakcinu. Prioritetne grupe za vakcinisanje biće hronični bolesnici, trudnice i deca starija od šest meseci. Vakcinu mogu da prime i trudnice u prva tri meseca trudnoće, ali o tome mora da odluči njihov ginekolog. Prvo će se vakcinisati deca od šestog meseca pa nadalje, trudnice posle prvog tromesečja, hronični bolesnici, potom zdravstveni radnici, zaposleni u javnim službama i ostali građani - objašnjava dr Tiodorović.

On kaže da je Svetska zdravstvena organizacija preporučila da je jedna doza vakcine po pacijentu dovoljna, dok je stav Evropskog centar za lekove da treba primiti dve doze u razmaku od mesec dana.

- Ta druga doza uglavnom je nepotrebna, jer se sa prvom postiže 80 odsto imuniteta. Čovek koji nikada nije primio vakcinu, nakon vakcinacije stvoriće imunitet za 21 dan, dok će kod onih koji su nekada u životu primili vakcinu protiv gripa, imunitet dobiti već za 15 dana - kaže dr Tiodorović .

On kaže da je vakcina potpuno bezbedna i da su reakcije blage i da se na mestu uboda u roku od 24 do 48 sati može pojaviti crvenilo i otok, te povišena temperatura, što zavisi od imunog sistema svakog pojedinca.

Tiodorović je naveo da je do sada 40 miliona ljudi primilo vakcinu kompanije „Novartis” i da nije bilo prijavljenih neželjenih posledica.

Ministar Milosavljević juče je proglasio epidemiju novog gripa na teritoriji čitave Srbije i odredio mere za sprečavanje širenja epidemije, koje pre svega omogućavaju vanrednu imunizaciju i vakcinaciju najpre najugroženijih grupa.

[+] Uvećajte grafiku ovde

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Milosavljević je precizirao da proglašavanje epidemije ne znači opšte zatvaranje škola i obdaništa niti zabranu okupljanja, jer će se konkretne mere razmatrati i sprovoditi na nivou okruga u Srbiji.

- Odluke o zatvaranju obdaništa i škola i zabrana javnih okupljanja biće donošene posle konsultacija. U saradnji sa Ministarstvom prosvete, produžen je jesenji raspust da bi se u situaciji širenja epidemijskog talasa omogućilo da prođe period inkubacije i da tim prekidom suzbijemo širenje virusa - objasnio je ministar.

On je dodao da za donošenje odluke o proglašenju epidemije nije kriterijum broj obolelih, već prijavljivanje više lokalnih epidemija na teritoriji koja podrazumeva polovinu i više stanovništva.

Dr Tiodorović kaže da nas očekuje još nekoliko talasa.

- Ovaj talas će se završiti za sedam dana, ali moguće je da će se samo nadovezati novi talas. Do Nove godine opet ćemo imati još jedan talas. Ali onaj najveći se očekuje posle Nove godine - ističe dr Tiodorović.

Najgora situacija po pitanju obolelih od novog gripa je u užičkom regionu. Najblaža situacija je u severnom delu Vojvodine gde nema prijava obolelih.

Smrtni slučajevi u Nišu i Kruševcu

Na Infektivnoj klinici u Nišu preksinoć je preminuo 59-godišnji muškarac za koga se sumnja da je oboleo od novog gripa. On je u teškom stanju hospitalizovan u ponedeljak uveče. Do zaključenja ovog izdanja nije stigla potvrda da je on bio zaražen virusom novog gripa. „Pacijent je u ponedeljak ujutru na svoj zahtev izašao iz bolnice u Knez Selu. Bolovao je od opstruktivne bolesti pluća, imao je i teško srčano oboljenje, a godinama je patio i od dijabetesa, čak mu je bilo amputirano stopalo”, rekao je direktor Klinike za zarazne bolesti, prof. dr Žarko Ranković. U Nišu je prošlog četvrtka umro pacijent oboleo od novog gripa. Dvadesetosmogodišnji mladić iz Vranja i dalje je u jako teškom stanju.

J. D. (55), pacijentkinja iz Velikog Šiljegovca zaražena virusom A H1N1, preminula je juče na infektivnom odeljenju kruševačke bolnice. Prema rečima Vojkana Kulića, direktora kruševačkog Zdravstvenog centra, ona se prekjuče po podne javila u bolnicu u teškom stanju, sa visokom temperaturom. Tokom noći je stavljena na respirator, a u ranim jutarnjim časovima je preminula.

Zabranjene posete zatvorima

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde zabranila je do daljeg posete zatvorenicima, na osnovu razvoja epidemiološke situacije i proglašenog stanja epidemije. Zabrana se odnosi na izlazak osuđenih lica van zavoda po osnovu pogodnosti, posete porodica i bliskih lica. Od zabrane su izuzete službene posete advokata i postupajućih sudija.

U Beogradu uprkos epidemiji bez zabrana okupljanja

Uprkos prijavi epidemije novog gripa u Beogradu, život u prestonici se nastavio kao i do sada, bez dodatnih zabrana ili ograničenja kretanja.

Dr Branislav Lazić, šef Gradskog štaba za pripremu i borbu protiv pandemije gripa, kaže da razloga za paniku nema.

- Proglašavanje epidemije bilo je, po zakonu, neophodno zbog određenog broja prijavljenih slučajeva obolelih, a ne da se napravi pometnja - kaže dr Lazić za „Blic”, ne saopštavajući koliki je prijavljen broj obolelih u glavnom gradu.

U vrtićima su pojačane mere higijene: dezinfikovane su radne površine i tvrde igračke, a meke igračke su privremeno izbačene iz upotrebe. Kuvarice i servirke obavezno nose maske, a ko ima kapljičnu infekciju, ne dolazi na posao.

Savet dr Lazića je da Beograđani nastave da pojačano vode računa o higijeni, što je i najveća pomoć i njima i zdravstvenom sistemu. Slobodan Šolević, član Gradskog veća i komandant Gradskog štaba civilne zaštite, rekao je za „Blic” da još neće biti zatvaranja škola i vrtića, kao ni otkazivanja koncerata.

Svi domovi zdravlja u Beogradu od sutra uveče uvode noćna dežurstva zbog proglašene epidemije novog gripa. Gradski sekretarijat za zdravstvo organizovaće u svakom od 16 beogradskih domova zdravlja noćna dežurstva lekara opšte prakse, pedijatara i medicinskih sestara. Ideja je i da dežurne službe budu opskrbljene dovoljnim količinama potrebnih lekova, kako pacijenti ne bi noću morali da traže dežurne apoteke, rekao je komandant Gradskog štaba civilne zaštite Slobodan Šolević.

I. M. - M. L.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.