Prekogranična školska partnerstva

Izvor: B92, 02.Feb.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekogranična školska partnerstva

Beograd -- Srednje škole u Srbiji pozvane da učestvuju na regionalnom takmičenju za prekogranična školska partnerstva, projekte mogu podneti do kraja aprila.

Međunarodna mreža srednjih škola (ACES) peti put zaredom organizuje takmičenje za prekogranična školska partnerstva.

U evropskoj godini volontiranja, tema konkursa je "Izgradite mostove u društvu - volontirajte u vašim zajednicama".

Škole iz Srbije, kao i 13 zemalja regiona mogu do 30. aprila 2011. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da podnesu predloge projekata, a međunarodni žiri izabraće najbolje projekte. Pobednici dobijaju finansijska sredstva i podršku tokom samog sprovođenja projekta.

Inicijative pomoći vršnjacima sa poteškoćama u učenju, organizacije koncerata u staračkim domovima, angažovanje mladih i starih u zaštiti životne sredine, borba protiv diskriminacije kao i mnoge druge inicijative mogu biti deo jednog volonterskog projekta prekogranične školske saradnje, navodi se ACES.

Jedan od ciljeva godine volontiranja u Evropi je jačanje svesti ljudi i promovisanje vrednosti angažovanja u slobodno vreme, bez finansijske nadoknade. Svako može da bude volonter, a pored lične satisfakcije ovo pruža i puno mogućnosti za učenje.

Školsku mrežu ACES osnovala je Erste Fondacija 2006. godine u saradnji sa neprofitnom organizacijom "Včeli dom" iz Slovačke, i Interkulturalnim centrom iz Austrije. ACES ima za cilj da poveže nastavnike i učenike iz srednje i jugoistočne Evrope i tako premosti granice.

Ove godine, zemlje koje mogu da se prijave za projekte su Albanija, Austrija, BIH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.