Izvor: RTV 5, 05.Maj.2012, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravila za vreme glasanja (video)

Za glasanje na predsedničkim, parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim osim na 8.390 biračkih mesta u Srbiji, glasaće se na 38 mesta u 22 zemlje sveta i u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija. Biračka mesta biće neprekidno otvorena od sedam do 20 sati.
Na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << veza i komunikacije.
Svaki birač glasa lično, tajno i samo jedanput, na overenim glasačkim listićima. Glasački listići za parlamentarne izbore biće svetlo ljubičaste boje, a za predsedničke svetlo drap. Kad dodje na biračko mesto, birač saopštava biračkom odboru ime i predaje obaveštenje o glasanju, a ličnom kartom ili drugom ispravom dokazuje identitet. Birač ne može da glasa bez podnošenja dokaza o svom identitetu. Kad mu se utvrdi identitet, birač potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić. Potom se birač obeležava specijalnim sprejom na kažiprstu desne ruke, kao znak da je već glasao.
Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu ili predsedničkog kandidata sa glasačkog listića. Glasa se zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste ili kandidata za kojeg se glasa.
Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju, propisano je Zakonom o izboru narodnih poslanika. Zbirne izborne liste, odnosno liste sa predsedničkim kandidatima, moraju za vreme glasanja biti vidno istaknute na biračkom mestu.
Na izborima za predsednika Srbije, učestvuje 12 kandidata dok je za patlamentarne izbore prijavljeno 18 izbornih lista. Za lokalne izbore u Nišu prijavljeno je 14 izbornih lista.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.